Čaká Rusov zmiernenie sankcií EÚ?

V Európskej únii, ktorá o pár týždňov rozhodne, či predĺži trest pre Moskvu, zaznievajú názory, že treba robiť inú politiku. Viaceré členské štáty tvrdia, že by sa mali zrušiť sankcie proti Rusku, prípadne, že by bolo dobré zmäkčiť ich. Do tohto tábora patrí aj Slovensko, čo vyplýva z opakovaných slov premiéra Roberta Fica, ktorý ich označil za nezmysel a že čím skôr sa odstránia, o to lepšie.

30.05.2016 09:11
putin, tsipras Foto: ,
Vladimir Putin si podáva ruku s Alexisom Tsiprasom na návšteve v Aténach. Ruského prezidenta museli potešiť slová gréckeho premiéra, ktorý spochybnil význam sankcií Európskej únie proti Moskve.
debata (245)

O zmene postoja EÚ sa hovorí napriek tomu, že Kremeľ považuje Krym za uzatvorenú otázku a konflikt na východe Ukrajiny má ďaleko od vyriešenia. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol v Aténach, si vypočul od gréckeho premiéra to, čo Moskva rada nachádza ako dôkaz nejednoty únie: „Opakovane sme povedali, že začarovaný kruh sankcií nie je prínosný. Riešením je dialóg," vyhlásil podľa stanice BBC Alexis Tsipras.

Medzi veľkými hráčmi Nemecko pripúšťa uvoľňovanie sankčnej politiky. Šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier však pripomína, že je to Putin, kto musí viac priložiť ruku k dielu. Podľa nemeckého ministra ak Rusko prispeje k mieru na východe Ukrajiny, môže to mať kladné dôsledky: „V prípade, že nastane pokrok v plnení dohôd z Minska, môžeme hovoriť o uvoľňovaní sankcií," poznamenal pre časopis Der Spiegel. Dodal, že zmyslom politiky EÚ nie je zachovať trest, ale vyriešiť konflikt. „Verím, že do konca júna nastane pokrok. Potom uvidíme, či sa dajú zmäkčovať sankcie krok za krokom, alebo zostaneme pri súčasných opatreniach," uzavrel Steinmeier.

Predĺženie sankcií si vyžaduje súhlas všetkých 28 štátov únie. Fico je síce proti týmto opatreniam, ale Slovensko sa v Bruseli zakaždým za ne postavilo. „Premiér povedal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, že sankcie považuje za zbytočné, ale nechce nabúrať jednotu EÚ," podotkol pre Pravdu nemenovaný diplomatický zdroj oboznámený s ich staršou debatou.

Ústretovosť voči Rusku prejavujú aj Taliansko a Maďarsko. Naopak, napríklad Poľsko a pobaltské štáty sú za nemenný kurz. Je možné, že EÚ nepredĺži sankcie zavedené v júli 2014 prinajmenšom v ich súčasnej podobe. Steinmeier totiž priznal, že medzi členskými krajinami narastá nesúhlas.

Putin nachádza priaznivcov odvolania sankcií aj vo Francúzsku. Senát bude rokovať o návrhu rezolúcie vyzývajúcej na ich zrušenie. Text predložili dvaja zákonodarcovia a vo výbore pre európske záležitosti ho podporili takmer všetci prítomní (jeden bol proti a ďalší sa zdržal hlasovania).

Moskva varovala, že ak EÚ zotrvá pri terajšej politike, tak nevylučuje, že predĺži embargo na dovoz potravín z únie až do konca roku 2017. Vznikli pritom obavy, či nerozšíri zoznam zakázaných výrobkov. „Neplánujeme to," tvrdí podľa agentúry Interfax minister pôdohospodárstva Alexandr Tkačov.

Kyjev dúfa, že EÚ neustúpi od svojho postoja k Moskve, pokiaľ sa veci nepohnú dopredu. Anders Fogh Rasmussen, bývalý generálny tajomník NATO, ktorý sa stal poradcom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, naznačil, že vývoj závisí nielen od toho, či únia uvidí ochotu Rusov riešiť konflikt. „Ukrajina ľahšie presvedčí štáty EÚ, aby predĺžili sankcie proti Rusku, ak bude vidieť pokrok v presadzovaní reforiem a v boji proti korupcii," povedal pre agentúru Reuters.

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina