Erdogan obvinil Rusko z dodávok zbraní Kurdom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Rusko z poskytovania protilietadlových zbraní a rakiet radikálom zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Informovali o tom v pondelok turecké médiá.

30.05.2016 13:36
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (54)

Medzi Ruskom a Tureckom vládne napätie od vlaňajšieho novembra, keď turecká stíhačka zostrelila ruský bombardér Su-24 nad turecko-sýrskou hranicou.

Erdogan hovoril s novinármi cez víkend na palube svojho lietadla, keď sa vracal z juhovýchodnej provincie Diyarbakir. Rusko obvinil, že PKK posiela zbrane cez Irak a Sýriu, napísal provládny denník Star. Erdoganove slová potvrdili aj dva nemenované vládne zdroje.

Turecký prezident už v minulosti kritizoval Moskvu za podporu kurdských bojovníkov v Sýrii. Teraz prvýkrát Rusko obvinil priamo z dodávok zbraní PKK.

Strana kurdských pracujúcich bojuje od roku 1984 za autonómny Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku; za teroristickú organizáciu ju okrem Ankary považuje aj Európska únia a USA. Ankara považuje za spriaznené s PKK aj kurdské milície YPG, ktoré bojujú v Sýrii a Iraku proti teroristom z organizácie Islamský štát (IS) po boku západnej koalície.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Recep Tayyip Erdogan #PKK