Šéf Jobbiku kopíruje Orbána

„Jobbik je odteraz národná ľudová strana," vyhlásil po nedeľňajšom kongrese Gábor Vona, predseda strany, o ktorej ešte predvlani budapeštiansky súd rozhodol, že ju možno označovať za „neonacistickú". Čo sa stalo? Zmenil sa Vona, ktorý svojho času napochodoval do parlamentu v uniforme zakázanej Maďarskej gardy, pripomínajúcej rovnošaty nacistických Šípových krížov? Zmenil sa Jobbik, ktorý dlho šokoval rasistickými a homofóbnymi heslami? Alebo sa mení Maďarsko?

31.05.2016 09:00
orbán, vona Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán a líder Jobbiku Gábor Vona na snímke z roku 2010.
debata (3)

Obrat, ktorý ohlásil vodca druhej najsilnejšej strany Maďarska, sa v skutočnosti nezrodil zo dňa na deň. Do zmeny štýlu sa Jobbik pustil už predvlani pred parlamentnými voľbami. Vona v kampani pózoval so šteniatkami, čo k obrazu strany rozhnevaných radikálov v minulosti nikdy nepatrilo. Zjemnenie štýlu sa oplatilo. Jobbik na jar 2016 získal 21,5 percenta hlasov, bezmála miliónový voličský tábor a postavenie vyzývateľa voči vládnucemu Fideszu.

Jobbik, ktorý kedysi žiadal viesť zoznamy Židov, ktorých označoval za národnobezpečnostné riziko, a pre Rómov navrhoval zriadiť pracovné tábory, postupne vyradil viaceré extrémistické témy zo svojej agendy. Namiesto nich sa snažil osedlať utečeneckú krízu, keď ešte pred Fideszom odhalil politický kapitál, ktorý sa skrýva v strachu z masového prílevu migrantov. Vývoj preferencií v prvej polovici minulého roka naznačoval, že ani odvážna Vonova vízia volebného víťazstva v roku 2018 nemusí byť nereálna. Potom si však premiér Viktor Orbán – slovami Vonu – „osvojil" vládou predtým zavrhnuté návrhy Jobbiku, na hranice vyslal vojsko, dal natiahnuť pozdĺž nich ostnatý drôt a presadil referendum o kvótach a náskok Fideszu sa opäť vrátil k starým hodnotám.

V otázke kvót sa Vona znova pokúša predstihnúť Orbána, keď navrhuje, že namiesto drahého referenda treba kvóty na prerozdelenie utečencov odmietnuť ústavným dodatkom, k čomu je Jobbik pripravený v parlamente prispieť. Premiér, ktorý si od referenda sľubuje ďalšie posilnenie preferencií, túto ponuku rázne odmietol a Vonu obvinil, že podkopávaním plebiscitu sa chce zapáčiť Bruselu. „Pravidelne meníte názory. Ak to dobre vidím, tak teraz sa práve od radikalizmu odvraciate k umiernenosti a rozhodli ste sa, že namiesto mužmi budete radšej rozkošnými rozmaznanými chlapcami," povedal nedávno Orbán Vonovi. V ostrej parlamentnej výmene názorov šéf Jobbiku vzápätí Orbánovi pripomenul kľukatý vývoj Fideszu od člena Liberálnej internacionály až po dnešný národný ultrakonzerva­tivizmus.

Maďarsko sa v uplynulých rokoch výrazne zmenilo a rozhodnúť medzi Fideszom a Jobbikom, kto je dnes radikálnejší a kto umiernenejší, podľa analytika Andrása Dezsőa vôbec nie je jednoduché. „V otázke utečencov používa Jobbik naďalej krajne pravicovú rétoriku, rovnakú ako vládnuca strana, sú však aj témy, v ktorých oproti minulosti používa umiernenejší tón," poznamenal pre portál Index.

Vona podľa analytikov napodobňuje Orbána nielen účelovými zmenami politickej línie, ale aj koncentráciou moci v strane. Na nedeľňajšom kongrese sa zbavil viacerých radikálnych členov straníckeho vedenia a aj pomocou svojho práva veta pri nominácii si dal zvoliť výhradne lojálnych podpredsedov. „V Jobbiku teraz vidíme niečo veľmi podobné, čo sa pred časom dialo vo Fidesze. Vona v mnohom preberá model od Orbána, najmä pri centralizácii," povedal pre denník Népszabadság politológ Péter Krekó. „Ešte nie je takým samovládcom v Jobbiku, ako je Orbán vo Fidesze, ale chce sa ním stať," dodal Krekó s tým, že v tajnom hlasovaní bola pätina delegátov proti znovuzvoleniu Vonu.

Sám Vona netají, odkiaľ čerpá inšpiráciu k formovaniu svojej strany. Pre Index nedávno priznal, že dôkladne študuje niekdajšie aj súčasné politické ťahy premiéra: „V maďarskej politike sa dá učiť jedine od Orbána. Nedémonizujem ho tak, ako to robí ľavica, ale sledujem, čo z toho, čo spraví, môžem zabudovať do vlastnej politiky."

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz #Jobbik #Gábor Vona