Trump vedie? Prieskumy ešte Clintonovú nestrašia

Bojovať s Donaldom Trumpom nie je jednoduchý oriešok. Už o tom vie svoje aj demokratka Hillary Clintonová, ktorá je na najlepšej ceste získať prezidentskú nomináciu vo svojej strane. Je veľmi pravdepodobné, že 8. novembra proti sebe v súboji o Biely dom nastúpia práve bývalá ministerka zahraničných vecí a kontroverzný republikánsky miliardár. Trump dokonca v niektorých prieskumoch predbehol Clintonovú. Podľa viacerých odborníkov je to skôr varovný signál pre demokratku a nič zatiaľ nesvedčí o tom, že by sa z toho mal stať trend.

31.05.2016 11:00
Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
debata (22)

Médiá však v uplynulých dňoch zaplavili titulky, že Trump nad Clintonovou vo výskumoch vedie. Áno, bola to pravda tri dni. V priemere prieskumov na často citovanej stránke RealClearPolitics Trump preskočil Clintonovú o 0,2 percenta. Po ďalšom zverejnenom prieskume však už demokratka opäť vedie o jedno percento.

Trump je v tejto chvíli oproti Clintonovej vo výhode. Republikánsku nomináciu má prakticky vo vrecku. Primárky stále bežia, ale je v nich jediným kandidátom. Hoci časť strany o Trumpovi pochybuje, už sa v jeho prípade prejavuje efekt lídra, za ktorým voliči stoja.

Clintonová v primárkach stále bojuje s Berniem Sandersom. Predstaviteľ ľavicového krídla strany jej stále dýcha na chrbát, aj keď z matematického hľadiska nemá šancu získať dostatočný počet delegátov na to, aby sa stal prezidentským nominantom strany.

Tesný súboj

„Tieto prieskumy, ktoré vidíme vo veľkom predstihu pred voľbami, naznačujú, že to bude veľmi tesný súboj. Dáva to zmysel, keďže krajina je prakticky rozdelená v pomere 50 ku 50 medzi demokratov a republikánov,“ reagoval pre Pravdu politológ Stephen Farnsworth z Univerzity Mary Washingtonovej vo Virgínii. „Ako sme boli svedkami aj v minulosti, keď si strana vybrala svojho nominanta, tak sa prakticky všetci lojálni stúpenci k nemu pridali. Trump z toho teraz získava v prieskumoch. Clintonová bude v tejto situácii o pomôže jej to, keď Sanders ukončí svoju kampaň,“ uviedol Farnsworth.

Podľa odborníka je teda dôležité nebrať súčasné prieskumy príliš vážne. „Veľa sa môže zmeniť za šesť mesiacov. Pred štyrmi rokmi prieskumy o takomto čase hovorili, že Mitt Romney vyhrá nad prezidentom Barackom Obamom,“ pripomenul Farnsworth.

A aký bol skutočný výsledok súboja Biely dom? Demokrat Obama porazil republikána Romneyho v pomere 51,1 percenta ku 47,2 percenta.

Takmer s istotou sa dá povedať, že v... Foto: SITA/AP, John Locher
Clintonová Takmer s istotou sa dá povedať, že v prezidentských voľbách sa proti sebe postavia Donald Trump a Hillary Clintonová.

Podobne to vníma aj expert na americkú politiku Brian Frederick zo štátnej univerzity v Bridgewateri v Massachusetts. Podľa neho je potrebné počkať na stranícke zjazdy. Demokrati a republikáni ich majú v druhej polovici júla a oni definitívne potvrdia prezidentských nominantov.

„Väčšina vedeckých dôkazov poukazuje na to, že prieskumy do straníckych zjazdov nie sú veľmi presné. Momentálne by som im preto nevenoval až takú veľkú pozornosť. Bude potrebné sa nimi vážne zaoberať tak auguste. Ktokoľvek by chcel na základe súčasných prieskumov predpovedať, čo sa stane v novembri, robí chybu,“ uviedol pre Pravdu Frederick.

Viac ako výskumy tak Clintonovú strašia asi jej vlastné slabosti. Za to, že počas pôsobenia na poste šéfky americkej diplomacie používala súkromný emailový server, ju minulý týždeň tvrdo kritizoval aj audit ministerstva zahraničných vecí. Clintonovú zatiaľ z ničoho neobvinili, ale očakáva sa, že si ju vypočuje FBI. Demokratka priznáva, že urobila chybu.

„Myslím si, že ak sa pozriem späť, tak to, čo vtedy vyzeralo ako výhodné, sa ukázalo ako opak,“ povedala Clintonová pre televíziu NBC o používaní súkromného servera.

Politický arzenál

Je jasné, že emailový škandál poskytuje Trumpovi dobrý politický arzenál. Republikánsky miliardár sa nerozpakuje použiť proti politickým súperom čokoľvek. Tak ako minulý týždeň vytiahol na demokratku smrť Vincenta Fostera. Tento priateľ a poradca Clintonovcov spáchal v roku 1993 samovraždu. Viaceré vyšetrovania to potvrdili. Trumpovi to však nezabránilo v tom, aby tento prípad opäť otvoril.

„Neviem o tom dosť, aby som o tom mohol diskutovať, ale poviem, že sú ľudia, ktorí to stále nastoľujú, lebo si myslia, že to bola jednoznačne vražda,“ vyhlásil Trump pre denník Washington Post.

Trumpovi doteraz všetky kontroverzné výroky prešli. Ibaže, čo stačilo v primárkach, nemusí stačiť v konečnom dueli o Oválnu pracovňu. Negatívna kampaň je bežnou súčasťou politiky. Trump však neváha proti súperom využívať klamstvá a divoké sprisahanecké teórie. A to už pravdepodobne bude prekážať nezávislým voličom, ktorých časť však Trump potrebuje získať. Okrem toho, čím bude miliardár bližšie k Bielemu domu, tým bude pod väčším drobnohľadom.

Republikáni zvažujú protikandidáta k Trumpovi

Skupina republikánov, ktorá je známa pod meno Nikdy Trump, robí rozsahly prieskum a hovorí o možnom protikandidátovi Donalda Trumpa. Jej líder Bill Kristol, editor The Weekly Standard a jeden z najostrejších kritikov Trumpa, pripúšťa, že je na to už dosť pokročilý čas, ale trvá na tom, že so správnym kandidátom sá dá uspieť. Diskutuje sa najmä o 38-ročnom Adamovi Kinzingerovi, kongresmanovi z Illinois, veteránovi z operácia Púštna búrka v Iraku. Informáciu priniesol portál televízie CNN.

„Prezidentská kampaň bude asi veľmi negatívna a Trump by sa mal obávať viac ako Clintonová. Ju politicky preverujú 24 rokov a voliči už poznajú jej chyby,“ tvrdí politológ John Pitney z Claremont McKenna College v Kalifornii. „Trump je dlho verejnosti známy, ale len teraz čelí tomu, že sa o neho zaujímajú politicky a hľadajú jeho slabiny. Jeho republikánski súperi to nedokázali urobiť príliš dobre. Demokrati však vraj už mesiace takpovediac zbierajú na Trumpa materiály. Dá sa očakávať, že budeme svedkami mnohých odhalení z jeho osobného a podnikateľského života,“ uviedol Pitney pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Hillary Clinton #Donald Trump