Hollanda nevykoľají štrajk na železnici

Vo Francúzsku mohutnie odpor proti reforme zákonníka práce. Začal sa časovo neobmedzený štrajk železničiarov.

01.06.2016 09:25
Francoise Hollande Foto: ,
Prezident François Hollande už viackrát zopakoval, že neustúpi od reformy zákonníka práce.
debata (2)

Prezident François Hollande čeliaci so svojou vládou silnejúcim protestom zopakoval, že od hlavných bodov reformy sa nedá ustúpiť: „Návrh zákona nebude stiahnutý,“ zdôraznil pre noviny Sud Ouest. Objavili sa však už signály, že odborári by mohli byť ochotní hľadať kompromis pri rokovacom stole.

Vlna odporu, do ktorej patria aj blokády rafinérií, čo vedie k nedostatku benzínu na čerpacích staniciach, prišla v nepríjemnom čase. Francúzsko totiž bude už od budúceho piatka dejiskom európskeho futbalového šampionátu, kam zamieri povzbudzovať svojich reprezentantov 1,5 milióna zahraničných fanúšikov, vrátane zo Slovenska.

Vláda, ktorá je rovnako ľavicová ako Hollande, sa snaží upokojiť situáciu aj inými krokmi. Oznámila, že vyčlení 1,2 miliardy eur na zvyšovanie učiteľských platov. Ozval sa tiež prezident, ktorý avizoval, že ešte tento týždeň konkrétne povie, ako sa zmäkčia finančné škrty pre regióny.

Pokiaľ ide o východisko zo sporov okolo reformy zákonníka práce, onedlho po zverejnenom rozhovore s Hollandom v novinách prišla s mierne nádejnou informáciou ministerka práce Myriam El Khomriová: „V uplynulých hodinách sme sa dopočuli, že šéf odborovej centrály Philippe Martinez poznamenal, aby sa išlo rokovať,“ uviedla podvečer pre rozhlasovú stanicu RTL. „Moje dvere sú stále otvorené,“ ubezpečil premiér Manuel Valls, ktorý vyzýva na dialóg. Už niekoľko dní trvajúce protesty, ktoré ohrozujú pokojný chod blížiacich sa futbalových majstrovstiev, vyvolávajú vášne v oboch táboroch. „Odborári sa správajú ako grázlovia či teroristi,“ vyhlásil šéf zamestnávateľských zväzov Pierre Gattaz v rozhovore pre noviny Le Monde.

Na opačnej strane dala košom vládnucej elite 93-ročná Camille Senonová. Pred dvoma týždňami dostala list, v ktorom ju premiér Valls oboznamuje, že navrhol prezidentovi Hollandovi, aby jej udelil vysoké štátne vyznamenanie Národný rad za zásluhy. Senonová prežila nacistický masaker v júni 1944 na francúzskom území a dlhodobo upozorňuje na hrôzy, ktoré prinášajú vojny. „Keby som prijala toto ocenenie, vzdala by som sa všetkých mojich celoživotných zásad,“ povedala pre denník Le Figaro. „Nemôžem prijať tento rad od vlády, ktorá nerešpektuje zamestnancov,“ vysvetlila Senonová, ktorá je známa aj ako odborárska aktivistka.

O znepokojujúcom vývoji pred futbalovým šampionátom napovedá aj plánovaný štrajk metra v Paríži. Začať sa má tento štvrtok. Ďalší štrajk sa chystá medzi zamestnancami leteckej spoločnosti Air France. Týmto spôsobom chcú protestovať prinajmenšom šesť dní; ich akcia však nesúvisí s reformou zákonníka práce, ale s nesúhlasom znižovať im odmeny.

Veľké demonštrácie sú plánované na 14. júna, keď už futbalové Euro 2016 bude v plnom prúde. Vtedy sa má návrh reformy dostať do Senátu, čo je horná komora parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande