Clintonová: Víťazstvo Trumpa poteší Kremeľ

Americkí pravdepodobní prezidentskí kandidáti, za Demokratickú stranu Hillary Clintonová a za republikánov Donald Trump, poriadne pritvrdili rétoriku.

03.06.2016 07:28 , aktualizované: 04.06.2016 10:15
Donald Trump, Trump, Foto: ,
Republikán Trump ostro reagoval na poznámky jeho súperky demokratky Clintonovej.
debata (36)

Bývalá šéfka zahraničia USA dala najnovšie Trumpovi napríklad najavo, že „je povahovo nevhodný na úrad prezidenta a jeho zahranično-politické návrhy sú nebezpečne zmätené“.

Miliardár Trump kontroval: „Hillary Clintonová musí skončiť v base. Ľudia, naozaj, tá je vinná ako ďas.“ Reagoval realitný magnát na skutočnosť, že niekdajšia šéfka diplomacie USA používala na e-mailovú komunikáciu súkromný server. Ako pripomenula televízia CNN, tisícky e-mailov neskôr zaradili do kategórie tajné. Podľa Trumpa jeho volebná súperka tak porušila federálne zákony.

Najnovšie si však Clintonová pomohla aj „ruskou stopou“, ktorú našla v Trumpovom predvolebnom boji. V súvislosti s národnou bezpečnosťou USA totiž vyhlásila, že prípadné víťazstvo jej oponenta bude „sviatkom“ pre Kremeľ.

Pri poznámkach o Trumpovej povahe poukázala... Foto: SITA, John Locher
Hillary Clinton, Hillary Clintonová, Clintonová, Pri poznámkach o Trumpovej povahe poukázala Clintonová na jeho agresívne výpady.

„V súčasnosti nám Moskva a Peking závidia naše spojenectvo po celom svete, pretože nič podobné nemajú. Veľmi by sa im preto hodilo, ak by sme zvolili prezidenta, ktorý by ohrozil spomínaný zdroj sily. Ak Donald vyhrá, tak v Kremli budú oslavovať, a to nesmieme pripustiť,“ cituje nemecká agentúra DPA slová Clintonovej v prejave v San Diegu. Na účelové výroky Clintonovej Moskva nereagovala. Ak nerátame reakciu Dmitrija Peskova, hovorcu Kremľa.

„Nerozumiem otázkem, a preto na ňu nemôžem odpovedať,“ reagoval v piatok na novinára, ktorý sa opýtal, čo si myslí o spomínanom výroku Clintonovej. Peskov vyhlásil, že nevidí dôvod na položenie takejto otázky. „Pozná ho pravdepodobne Clintonová,“ dobiedzali novinári. „Pravdepodobne,“ ukončil minidialóg Peskov.

Prečítajte si glosu Martina Krna Súboj sa pritvrdzuje.

Pritvrdili aj stúpenci kandidátov

Aj samotné predvolebné mítingy uchádzačov o prezidentský post, čo do rétoriky, naberajú na ostrosti. Nielen slovnej. Napríklad štvrtkové stretnutie Trumpa so stúpencami sa opäť nieslo v atmosfére strkaníc jeho potenciálnych voličov s odporcami miliardára. Podľa Reuters „rozdali si to“ v uliciach neďaleko kongresového centra v San Jose v štáte California.

„Ten múr postavíme, o tom ani nepochybujte,“ vmietol Trump do tváre davu demonštrantov, ktorý vykrikovali heslá ako ,Trump je odpad!' a mávali mexickými vlajkami. Na druhej strane realitný magnát svojim priaznivcom sľúbil, že ako prezident zastaví pašovanie drog cez hranicu s Mexikom. Práve tam postaví múr, ktorý podľa neho Američanom zaplatí Mexiko. „Postaviť múr,“ skandovali vzápätí Trumpovi voliči. Neskôr sa pri strete stúpencov a odporcov miliardára dostali k slovu aj päste či hádzanie vajíčok.

Počas podobného stretnutia, tentokrát v San Diegu koncom mája, zadržala polícia viac ľudí práve kvôli násilnostiam. V marci dokonca Trump musel zrušil prejav v Chicagu. Po tom, ako mítingu predchádzal tvrdý stret demonštrantov, pri ktorom utrpeli zranenia dvaja policajti.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby