Al-Džazíra: Rusko zvažuje vyslanie jednotiek do Sýrie

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje, že vyšle do Sýrie pozemné jednotky, ktoré by mali bojovať proti tamojším povstalcom. Uviedla to v piatok panarabská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na bývalého námestníka ruského ministra zahraničných vecí Andreja Fiodorova.

03.06.2016 12:54
debata (74)

Podľa jeho slov Putin o možnom vyslaní pozemných bojových jednotiek v súčasnosti diskutuje s predstaviteľmi ruskej armády. Mohlo by ísť o špeciálne jednotky alebo vojenských dobrovoľníkov ochotných bojovať po boku sýrskej armády a jej spojencov. „Je to predmetom diskusií – existujú takéto plány,“ povedal Fiodorov pre al-Džazíru.

Podľa jeho slov je to pre ruskú armádu veľmi citlivá záležitosť, keďže existujú vážne pochybnosti o tom, či by bolo prípadné vyslanie pozemných síl do Sýrie dobrým krokom. Objavujú sa aj obavy, že by to skomplikovalo mierový proces a zhoršilo vzťahy s USA.

V ruských politických a vojenských kruhoch sú však aj názory, ktoré považujú takéto nasadenie za nutné. Podľa nich by mohlo prispieť k rozhodujúcemu víťazstvu pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podporovaný Moskvou.

Rusko od septembra 2015 podniká v Sýrii nálety na pozície islamistických militantov bojujúcich proti Damasku. Vďaka podpore Moskvy Asadove jednotky obsadili už približne 400 miest a dedín.

Z ruského pohľadu by však bolo potrebné pozíciu Damasku ešte posilniť, aby sa zlepšilo jeho postavenie v rokovaniach o budúcom usporiadaní Sýrie. Prípadné spustenie pozemných operácii sa zvažuje práve v tomto kontexte, tvrdí Fiodorov.

Podľa niektorých analytikov by Asad potreboval akúsi sýrsku obdobu rozhodujúcej bitky pri „Stalingrade“, ktorá by mu zaistila definitívne víťazstvo v tomto už päť rokov trvajúcom konflikte.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Al-Džazíra #vojenské jednotky #vojna v Sýrii