Volebné preukazy pred referendom v Británii dostali aj neoprávnené osoby

Stovkám občanov EÚ žijúcim v Británii, ktorí však nemajú právo hlasovať v nadchádzajúcom referende, doručili britské úrady voličské preukazy. Tento omyl v piatok priznala aj britská referendová komisia.

04.06.2016 09:42
debata (40)

Britský denník Guardian uviedol, že voličský preukaz neoprávnene dostalo 3462 osôb, a to na hlasovanie poštou, na ktoré tiež nemajú právo.

Komisia spresnila, že do výsledku referenda sa nezarátajú hlasy žiadneho z týchto občanov EÚ. Vysvetlila, že omyl spôsobila chyba v sofvéri používanom niektorými úradmi v Anglicku a Walese, spresnil Guardian.

Úrady pripustili, že počet neoprávnených voličov môže ešte vzrásť, pretože šesť regionálnych úradov sa zatiaľ nevyjadrilo, či ich počítačový systém tiež vykazuje túto chybu. Hovorca komisie spresnil, že príslušné úrady majú teraz povinnosť napísať listy, v ktorom adresátom omylom vydaných preukazov situáciu vysvetlia a zopakujú im, že nemajú právo hlasovať v referende.

Referendum o zotrvaní alebo vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa uskutoční 23. júna. Z posledných prieskumov verejnej mienky vyplýva, že zástancovia brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie, tri týždne pred referendom o tejto otázke výrazne stiahli náskok opačného tábora. Za zotrvanie Spojeného kráľovstva v 28-člennej EÚ je síce 51 percent opýtaných, no ich 13-percentný náskok z minulého týždňa sa zmenšil na päť percentuálnych bodov (46 percent).

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #britské referendum