Na Ukrajine zatkli Francúza, údajne plánoval útoky počas Eura

V sieti ukrajinskej kontrarozviedky skončil úlovok, ktorý si v Kyjeve vysoko cenia, ale hlavne skutočnosť, že sa "ukrajinská téma" opäť ocitla v pozornosti svetovej verejnosti.

06.06.2016 11:40 , aktualizované: 07.06.2016 11:40
Euro 2016, terorista Foto:
Na snímke poskytnutej ukrajinskou tajnou službou SBU agenti zadržali Francúza podozrivého z plánovania teroristických útokov počas nadchádzajucich futbalových majstrovstiev Európy.
debata (47)

„Chytili sme teroristu, ktorý plánoval pätnásť útokov počas blížiaceho sa futbalového šampionátu vo Francúzsku,“ potvrdili v pondelok šéf kontrarozviedky Vasyl Hrycak „úlovok“ ukrajinskej tajnej služby SBU ešte z 21. mája.

Dvadsaťpäťročný Francúz sa podľa sobotňajšieho vydania denníka Le Dauphiné Libéré usiloval prepašovať viac ako 100 kilogramov výbušniny TNT, stovku rozbušiek, asi päť kalašnikovov a najmenej tri protitankové strely. Šéf kontrarozviedky Hrycak citovaný agentúrou UNIAN dokonca nevylúčil ani „ruskú stopu“.

„Celý plán môže byť nástrahou ruských tajných služieb,“ povedal Hrycak, podľa ktorého by to mohla potvrdzovať požiadavka zatknutého, aby tovar do Európy sprevádzal ukrajinský občan. Ako motív konania Francúza uviedol Hrycak nesúhlas podozrivého s migračnou politikou francúzskej vlády, so šírením islamu a s rastúcou globalizáciou. Podľa nepotvrdených informácií mal podozrivý kontakt na celú skupinu útočníkov. Cieľom akcií Francúza či celej skupiny mali byť moslimské a židovské modlitebne a administratívne budovy, mosty, železnice, ako aj ďalšia infraštruktúra. Plán vraj obsahoval aj útok na objekty daňovej správy či cestné komunikácie.

Podľa Kyjeva zatknutého muža sledovali šesť mesiacov. Od decembra 2015. Od chvíle, keď pricestoval do krajiny ako dobrovoľník pomáhajúci v humanitárnej oblasti. Po príchode do Donbasu a nadviazaní kontaktov s niektorými predstaviteľmi armády ho podľa vyšetrovateľov skôr ako humanitárna pomoc vraj zaujímala možnosť, kde a za koľko sa dajú kúpiť zbrane a munícia. Nakoniec sa podľa Kyjeva Francúz chytil do pasce policajtov vydávajúcich sa za obchodníkov so zbraňami.

„Bola to koordinovaná činnosť so všetkým zložkami, a tak pri zásahu na hranici nás nič neprekvapilo,“ vyzdvihol medzi riadkami súčinnosť ukrajinských aj francúzskych bezpečnostných zložiek šéf kontrarozviedky Hrycak. Spomínanú koordináciu krokov má podľa všetkého dokazovať informácia o domovej prehliadke v byte podozrivého v Lotrinsku, v ktorom podľa televízie M6 polícia našla „manuál na prípravu náloží a tričko so skratkou jednej krajne pravicovej organizácie“. V súčasnosti čaká Francúza vydanie do vlasti. Podľa pondelňajšieho vydania denníka Le Figaro francúzske úrady už požiadali o vydanie svojho občana. „Ukrajinská strana zatiaľ nereagovala,“ informujú noviny, odvolávajúc sa na zdroj v rezorte spravodlivosti.

„Chceli sme s tým vyjsť na verejnosť až po skončení futbalových majstrovstiev vo Francúzsku, ale museli sme tak urobiť skôr. Po tom, čo sa niektoré utajované informácie, týkajúce sa prípadu, objavili vo francúzskej tlači,“ pokúšal sa vysvetliť terajšie „načasovanie“ informácie šéf kontrarozviedky Hrycak. V tejto súvislosti viacerí pozorovatelia pripomínajú, že zatknutie podozrivého Francúza sa udialo ešte 21. mája. A niekoľko dní potom noviny The Times s odvolaním sa na zástupcu generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivana Šimonoviča informovali, že „Kyjev dovoľuje SBU mučiť ľudí podozrivých zo sympatií k proruským separatistom“ a že „na Ukrajine existujú aj tajné väzenia“. Oficiálne miesta v Kyjeve to popierajú. Pravda však je, že škandál vyvolalo rozhodnutie SBU nevpustiť do väzníc inšpektorov OSN. Dôvodom malo byť, že niekto z členov kontrolnej skupiny "mal blízko k ruským zdrojom“.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #SBU #futbalový šampionát