V kazašskom Aktobe odrazili útok teroristov

Dvanásť zlikvidovaných a šesť zranených teroristov si vyžiadal zásah kazašských ozbrojených síl v noci na pondelok. Podľa úradov z Astany útočili stúpenci "netradičného náboženského vyznania" v severokazšskom meste Aktobe (v minulosti Akťubinsk).

07.06.2016 08:58
debata (45)

„Šiestich až siedmich ešte hľadáme. Sú ozbrojení asi piatimi zbraňami,“ informoval v pondelok minister vnútra Kalmuchanbet Kasimov citovaný kazašskou agentúrou Tengri News. Podľa neho je už známa aj ich totožnosť. Podľa agentúrnych informácií nejde o ľudí napojených na medzinárodné teroristické organizácie. Ich konanie má vraj iba pripútať ich pozornosť v snahe získať všestrannú pomoc.

Útočníci zneužili nedeľňajšie protesty proti plánom vlády privatizovať rozsiahle plochy poľnohospodárskej pôdy. Samotné protesty však začali ešte 21. mája. Proti demonštrantom vtedy tvrdo zasiahla polícia. Tentokrát skupina útočníkov postupne zaútočila na dva obchody so zbraňami. Po tom, čo zavraždili predavačov a príslušníkov súkromnej bezpečnostnej služby a ulúpili viaceré zbrane, zaútočili na miestnu vojenskú posádku Národnej gardy. Vozidlom prerazili bránu kasárne, kde sa však stretli s ozbrojeným odporom vojakov. V boji zahynul podľa nepotvrdených informácií jeden z dôstojníkov, ako aj vojak slúžiaci na dohodu.

Aj keď polícia oznámila, že situácia je v meste už „stabilná a pod kontrolou“, miestne spravodajské servery informujú o napätí, pretože je prerušené internetové spojenie. Pravdou však je, že úrady znížili bezpečnostný režim z „červeného“ na „oranžový“ stupeň. Stále však platí výzva šírená esemeskami, podľa ktorej by obyvatelia mali opúšťať obydlia iba v nutných prípadoch vzhľadom na možnosť natrafiť v meste a jeho okolí na hľadaných teroristov.

Kazašská tajná polícia KNB vo svojej pondelkovej správe informovala aj o kazašskom podnikateľovi v oblasti pivovarníctva Tochtarovi Tulešovi. Aj keď ho priamo neobvinila z pokusu o štátny prevrat, takúto možnosť nevylúčila. Tým skôr, že podnikateľ financoval aj demonštrácie poľnohospodárov proti vládnej privatizácii poľnohospodárskej pôdy. Tulešova a jeho troch komplicov zatkli ešte koncom januára v meste Šymkent na juhu krajiny. Podľa polície pri prehliadke našli aj veľké množstvo zbraní, podvratnú literatúru a narkotiká. Za mrežami vtedy skončil napríklad aj bývalý prvý námestník generálneho prokurátora Iljas Bachtybajev, ale aj viacerí vysokí armádni dôstojníci.

Ako je už v poslednom čase pravidlom, aj v tomto prípade sa nevylučuje tzv. ruská stopa. Aspoň podľa agentúry Reuters Tulešov riadil v Kazachstane národnú pobočku ruskej organizácie Stredisko pre analýzu teroristických hrozieb. Na jej webovej stránke vraj často publikovali výrazne proruské články. V niektorých sa napríklad naznačovalo vysielanie príslušníkov teroristickej organizácie Islamský štát na Ukrajinu, aby pomáhali kyjevským nacionalistom bojovať proti separatistom na Donbase.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan