Savčenková vyzýva Kyjev na priamy dialóg so separatistami

Kyjev by mal začať priamy dialóg s donbaskými povstalcami. V rozhovore pre ukrajinský rozhlas to v utorok vyhlásila poslankyňa Naďa Viktorivna Savčenková, ktorá sa nedávno vrátila na Ukrajinu po dvojročnom ruskom väznení.

07.06.2016 15:55
savčenková Foto: ,
Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková.
debata (90)

Ukrajinské vedenie priame rokovania so vzbúrencami odmieta a označuje ich za teroristov. Mierové rokovania v Minsku sprostredkuje Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Sankcie, ktoré Európska únia, USA a rad ďalších štátov vrátane Ukrajiny vyhlásili voči Rusku, by podľa Savčenkovej mali zostať v platnosti. „Rusko totiž ešte nepochopilo, že musí z anektovaného Krymu odísť,“ povedala poslankyňa a bývalá letkyňa ukrajinskej armády rozhlasovej stanici Era.

Kyjev by mal zároveň rokovať priamo so zástupcami „ľudových republík“ mimo rámca minských rozhovorov, povedala Savčenková. „Je potrebné nadviazať priamy kontakt bez tretej a štvrtej strany,“ konštatovala. Okrem zástupcov Kyjeva a povstaleckého Donbasu konajú v Minsku aj zástupcovia Moskvy a OBSE. „Usmejte sa na seba a všetko sa podarí,“ povedala.

So zástupcami povstalcov Alexandrom Zacharčenkom a Igorom Plotnickým je ochotná konať sama Savčenková, ktorú Moskva držala dva roky vo väzení kvôli údajnému podielu na smrti dvoch ruských novinárov. Z väzenia sa dostala až výmena za dvoch ruských vojakov väznených na Ukrajine.

Ukrajina by sa podľa ukrajinskej dôstojníčka nemala pokúšať získať Donbas späť silou. „Nechcem ísť cestou Ruska, teda zabíjaním a genocídou obyvateľstva. Chcem, aby sa Rusi vrátili späť domov,“ uviedla.

Savčenková podľa ukrajinských médií v minulých dňoch navštívila vojnové zóny v Doneckej a Luhanskej oblasti. V ktorých miestach konkrétne sa zdržiavala a za akým účelom, ale tají.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #Naďa Savčenková