Krajiny V4 podporujú zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii

Krajiny Visegradskej štvorky (V4) podporujú zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii. Zhodli sa na tom predsedovia vlád všetkých štyroch krajín na stredajšom summite V4 v Prahe, na ktorom prijali aj spoločné prehlásenie týkajúce sa práve Veľkej Británie, ale tiež migrácie.

08.06.2016 19:03
V4, fico, szydlo, sobotka, orbán, Foto: ,
Premiéri sa zhodli na tom, že len v prípade, ak Veľká Británia zostane v EÚ, môže únia zvládať neľahké výzvy, ktoré pred ňou stoja.
debata (29)

Summit bol vyvrcholením českého predsedníctva v rámci visegradskej skupiny, ktoré sa skončí 30. júna. Po Česku bude skupine od 1. júla predsedať Poľsko.

Premiéri sa zhodli na tom, že len v prípade, ak Veľká Británia zostane v EÚ, môže únia zvládať neľahké výzvy, ktoré pred ňou stoja. Veľká Británia je podľa českého predsedu vlády Bohuslava Sobotku dôležitým európskym partnerom.

Ako na neho nadviazala poľská premiérka Beata Szydlo, „ak sa Británia rozhodne v únii zostať, bude to pre nás kladné. Čakáme na toto rozhodnutie, pričom dohoda medzi úniou a Veľkou Britániou je podľa nás dobrým politickým kompromisom“.

Krajiny V4 sa v prehlásení zamerali i na migračnú krízu. Upozornili na to, že je nevyhnutné usilovať sa o hľadanie príčin krízy. „Summitu dominovala utečenecká kríza. Treba systematicky riešiť jej príčiny, ale aj ochranu vonkajších hraníc,“ povedal Sobotka.

Premiéri sa zhodli tiež na spoločnom odmietavom postoji voči reforme tzv. dublinských pravidiel z dielne Európskej komisie a uprednostňujú praktické kroky, ktoré povedú k zefektívneniu azylových konaní.

Bohuslav Sobotka upozornil i na to, že V4 pripravuje list pre predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. V ňom žiadajú, aby komisia vyhradila financie na vytvorenie regionálneho programu rozvoja a ochrany Ukrajiny. Visegradska skupina totiž podľa Sobotku venuje pozornosť ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na východe Ukrajiny.

V súvislosti s naším predsedníctvom v Rade EÚ Robert Fico uviedol, že je pripravený prioritne informovať partnerov vo V4. „Preberáme ho predsedníctvo v ťažkej dobe. Musíme čeliť fragmentácii, na ktorú nepoznáme zatiaľ odpoveď. Chceme únii vrátiť pozitívnu agendu a musíme sa orientovať na veci, na ktorých sa vieme dohodnúť, a veci, ktoré nás rozdeľujú, treba dať bokom,“ povedal premiér.

Treba sa podľa neho zamerať i na realizáciu spoločnej európskej pohraničnej stráže a pripraviť sa na zasadnutie európskej rady, ktorá bude v júni. „Nevieme si ani len predstaviť, čo to bude znamenať, keď Veľká Británia vystúpi z únie. S ňou sme určite silnejší, preto sme optimisticky naladení,“ uzavrel Fico.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #Bohuslav Sobotka #predsedníctvo EÚ #Brexit #Beata Szydlová #summit V4