Pri streľbe ozbrojencov v Tel Avive zahynuli štyria ľudia

Dvaja Palestínčania spustili v stredu večer streľbu pri trhovisku Sarona v centre izraelskej metropoly Tel Aviv, zabili štyroch Izraelčanov a zranili najmenej päť ďalších ľudí. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov počas osemmesačnej vlny násilia. Izraelská vláda v reakcii zrušila Palestínčanom všetky povolenia na návštevu Izraela a cesty do zahraničia počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Informovala o tom agentúra AP. V Tel Avive a jeho metropolitnej oblasti polícia posilnila po útoku bezpečnostné opatrenia.

08.06.2016 22:10 , aktualizované: 09.06.2016 09:10
izrael, streľba Foto: ,
Pri streľbe na na trhovisku Sarona zahynulo štyria Izraelčania. Dvoch Palestínčanov polícia zadržala.
debata (2)

Koordinačná jednotka izraelského ministerstva obrany pre palestínske územia (COGAT) oznámila, že pozastavuje platnosť všetkých 83-tisíc povolení, na základe ktorých mohli Palestínčania z Predjordánska a Gazy navštíviť rodinných príslušníkov v Izraeli, zúčastniť sa na ramadánových modlitbách v Jeruzaleme alebo cestovať do zahraničia cez telavivské letisko.

Okrem toho úrady pozastavili platnosť izraelských pracovných povolení pre 204 príbuzných dvoch útočníkov a armáda uzavrela vstupy do mesta Jattá na juhu Predjordánska, odkiaľ zadržaní páchatelia pochádzali.

Útok v centre Tel Avivu

Dvaja muži útočili na trhovisku Sarona, ktoré je populárnou turistickou lokalitou a v čase útoku boli tamojšie reštaurácie a obchody plné. Areál sa nachádza na ulici oproti sídlu izraelskej armády a často je plný turistov a mladých vojakov v uniformách.

„Teroristi spustili streľbu do civilistov,“ uviedol okresný policajný veliteľ v Tel Avive Moše Edri. Dodal, že oboch útočníkov zadržali a jedného previezli do nemocnice na ošetrenie strelného poranenia.

Polícia najprv informovala aj o možnom treťom útočníkovi, ale neskôr, po rozsiahlom pátraní a preskúmaní záznamov z bezpečnostných kamier, túto možnosť vylúčila.

Nemocnica v Tel Avive uviedla, že štyroch zabitých Izraelčanov priviezli do zariadenia v kritickom stave a neskôr podľahli zraneniam.

Premiér Benjamin Netanjahu krátko po útoku zvolal zasadnutie ministra obrany a bezpečnostných lídrov a potom odišiel na miesto činu. Útok označil za „chladnokrvné vraždenie opovrhnutiahodnými teroristami“.

Islamistické militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy, privítalo útok, ale neprihlásilo sa k zodpovednosti zaň. Hamas prostredníctvom hovorcu oznámil, že streľba bola „hrdinskou operáciou“. Hnutie neskôr vydalo oficiálne vyhlásenie sľubujúce „sionistom“ počas moslimského posvätného mesiaca ramadán ďalšie „prekvapenia“.

Televízna stanica Channel 10 odvysielala záznam z priemyselnej kamery zvnútra reštaurácie, v ktorej dvaja muži v oblekoch strieľajú po návštevníkoch a tí následne utekajú preč od stolov. Jeden z útočníkov strelí do muža na zemi a oháňa sa nožom, potom vybehne von.

Riaditeľ trhoviska Šlomi Hadžadž uviedol pre televíziu, že ochrankári pri vstupe zabránili útočníkom vojsť do areálu a „odvrátili tak ešte väčšiu katastrofu“, lebo trhovisko bolo plné ľudí.

Polícia informovala, že obaja strelci boli členmi tej istej rodiny z palestínskeho mesta Jattá, ktoré sa nachádza neďaleko mesta Hebron na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku). Práve táto enkláva je v posledných mesiacoch ohniskom násilia.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo vyhlásení napísal, že je šokovaný, že lídri Hamasu „privítali tento útok“.

Za uplynulých osem mesiacov zahynulo pri útokoch v Izraeli 32 Izraelčanov a dvaja Američania. Počas tohto obdobia bolo zabitých aj približne 200 Palestínčanov, židovský štát väčšinu z nich označil za útočníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #tel aviv #samovražedný útok