Rusko chce vybudovať protivzdušnú obranu postsovietskych štátov

Ruskom vedená Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), združujúca bývalé sovietske republiky, chce vybudovať spoločný systém protivzdušnej obrany. Uviedol to v stredu šéf OZKB Nikolaj Borďuža, ktorého citovala agentúra TASS.

08.06.2016 22:43
debata (271)

Podľa jeho slov je v súčasnosti celý projekt v prvej fáze, v rámci ktorej sa vytvárajú menšie regionálne sústavy protivzdušnej obrany. Existuje už rusko-bieloruský a rusko-kazašský systém a v počiatočnom štádiu realizácie je aj podobná rusko-arménska dohoda.

„Vytváranie takýchto regionálnych systémov je prvou fázou. Fáza dva počíta s unifikáciou týchto systémov a s ich prispôsobením štandardným úlohám. To umožní vytvorenie systému protivzdušnej obrany pre celý priestor OZKB,“ povedal Borďuža.

Rusko podpísalo príslušnú dohodu s Bieloruskom už v roku 2009, s Kazachstanom v roku 2013 a s Arménskom koncom minulého roka. Bielorusko a Kazachstan v rámci tejto spolupráce dostávajú od Moskvy protilietadlové raketové systémy S-300PS.

V štádiu plánovania sú podobné regionálne protivzdušné štíty, ktoré chce Rusko vybudovať v kooperácii s Kirgizskom a Tadžikistanom.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že Moskva bezplatne dodá Kazachstanu systémy S-300PS vrátane rakiet. Uviedol to v kazašskej Astane, kde sa stretol s tamojším rezortným partnerom Imangalim Tasmagambetovom.

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protivzdušná obrana