V Paríži štrajkujú smetiari, zápach odrádza od posedenia v kaviarňach

Na uliciach Paríža sa už niekoľko dní kopia odpadky kvôli štrajku smetiarov. Ako spresnil denník Le Parisien, štrajk sa týka obvodov, kde odvoz domového odpadu zabezpečuje radnica.

09.06.2016 10:32
Paríž, štrajk, smeti Foto: ,
Čašník pri hromade neodvezených odpadkov pred parížskou kaviarňou.
debata (7)

Obyvatelia mesta sú s touto situáciou nespokojní. Nevôľu prejavujú aj majitelia kaviarní či reštaurácií, ktorým šíriaci sa zápach odrádza klientov. Upozorňujú aj na poškodenie imidžu mesta v očiach turistov, a to aj v súvislosti s blížiacim sa futbalovým šampionátom.

Parížska radnica na margo situácie vysvetlila, že „niekoľko aktivistov“ z odborov CGT už niekoľko dní blokuje vjazdy do garáží, kde uviazlo 300 smetiarskych áut. Radnica bola nútená povolať políciu a v stredu s jej pomocou uvoľnila blokádu dvoch zberných dvorov.

Radnica v tejto súvislosti vyzvala vládu, aby na celoštátnej úrovni viedla dialóg s odborármi a našla trvalé riešenie, ktoré by ukončilo už niekoľko týždňov trvajúce sociálne nepokoje.

K štrajku sa však pridali aj smetiari v mestách Marseille, Saint-Étienne a Aix-en-Provence a od dnešného dňa aj ich kolegovia v Parížskej oblasti, kde ich protest zasiahne vyše 80 obcí.

V štrajku pokračujú aj zamestnanci železnice

Vo svojom štrajku dnes stále pokračujú aj zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF, aj keď obmedzení v doprave by malo byť menej.

Od dnešného rána je zablokovaný aj vjazd do veľkoobchodného skladu a tržnice v Rungis pri Paríži. Areál sa rozprestiera na 232 hektároch, je v ňom zamestnaných 13 000 ľudí a denne tam vojde 26 000 áut. Blokáda tohto objektu a príjazdových ciest spôsobila v okolí dlhé kolóny áut a zápchy.

Príčinou vlny štrajkov vo Francúzsku je nesúhlas odborárov s vládou navrhovanými zmenami v zákonníku práce, ktoré podľa nich narušujú sociálnu ochranu zamestnancov. Časť odborárov žiada úplné stiahnutie zákona, iní – napríklad zamestnanci SNCF či Air France – chcú vyrokovať ústupky, a to aj pod tlakom štrajkov pred futbalovým šampionátom a počas neho.

Francúzsky premiér Manuel Valls v stredu štrajkujúcich upozornil, že „Francúzi nedokážu pochopiť štrajk, ktorý bez príčiny trvá tak dlho a vážne im zasahuje do života“. V parlamente pritom oznámil vyčlenenie finančnej pomoci pre SNCF, ktorá však bude podmienená prísnym dohľadom nad jej hospodárením.

Televízia TF1 vo svojej dnešnej reportáži uviedla, že časť cestujúcej verejnosti začína byť štrajkom v železničnej a verejnej doprave – vzhľadom na podmienky, za akých sú teraz nútení cestovať – znechutená.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Paríž #EURO 2016