Kyjev pokračuje v dávkovaní škandálu s "teroristom"

Nie tak dávno v Kyjeve vytvorené ministerstvo propagandy, ktoré má zabrániť propagande ruskej, pokračuje v dávkovaní škandálu s francúzskym dvadsaťpäťročným "teroristom" Grégoirom M., ktorého koncom mája zatkli na hranici s Poľskom.

10.06.2016 08:55
debata (74)

Uviazol vraj v policajnej pasci pri pokuse o prevoz veľkého množstva trhaviny a zbraní. Po tom, čo Kyjev zverejnil informáciu o „úlovku“, ktorý spochybňujú aj samotní Francúzi, prišiel najnovšie so zverejnením zvukovej nahrávky údajných rozhovorov ukrajinského občana s Francúzom pochádzajúcim z Lotrinska. Paríž ho dodnes považuje skôr za pašeráka zbraní ako za teroristu. A to napriek tomu, že na ukrajinskej nahrávke muži diskutujú o plánoch uskutočniť vo Francúzsku teroristické útoky.

„Mojím cieľom je vykonať také operácie, ktoré sa dotknú všetkých Francúzov,“ cituje ukrajinská agentúra UNIAN po anglicky hovoriaceho Francúza z nahrávky. A francúzska vláda aj polícia sú aj tentoraz, podľa Reuters, opatrné v reakciách. Zatiaľ vraj nemôžu potvrdiť nič z toho, o čom ukrajinská tajná polícia informovala a čo kyjevské ministerstvo propagandy obratom posunulo do sveta.

„Nemáme k dispozícii žiadny dôkaz, ktorý by potvrdzoval plán atentátov v súvislosti s týmto francúzskym občanom,“ povedal novinám Le¤Parisien zdroj blízky ministerstvu vnútra.

Oveľa otvorenejší postoj majú francúzske médiá, ktoré priamo konštatujú, že Kyjev využíva kauzu na vlastné záujmy. Hlavne v snahe za každú cenu vrátiť „ukrajinskú kartu“ do geopolitickej hry veľmocí. Švajčiarsky denník Le¤Temps to napísal na rovinu, keď citoval diplomatický zdroj, podľa ktorého „protiteroristický zásah“ môže byť snahou ukázať dobrú vôľu v čase, keď Ukrajina rokuje s úniou o zrušení vízovej povinnosti pre Ukrajincov.

„Chcú aby sme im ďakovali, aby sme im boli zaviazaní,“ tvrdí nemenovaný diplomat. V tejto súvislosti francúzsky denník Liberation pripomína, že „kauza sa objavila v čase, keď rokujú diplomati v Kyjeve aj v Paríži“.

Denník Le Figaro zase pripomína, že škandál treba vidieť v kontexte informačnej vojny Moskvy a Kyjeva, ktorá trvá už dva roky. Tu kdesi sú pravdepodobne korene vyhlásenia Visilija Gricaka, šéfa ukrajinskej tajnej služby, ktorý v kauze nevylúčil „ruskú stopu“ bez toho, aby tvrdenie bližšie dešifroval. Na jedno zo slabých miest kauzy poukázal aj denník Le Monde. „Ukrajinské bezpečnostné služby chytili Francúza pri čine, čo sa stáva v zahraničí iba zriedka,“ konštatujú noviny.

Pochybovačný tón cítiť aj z vyjadrenia Le Figaro, keď v súvislosti so zásahom na ukrajinsko-poľskej hranici 21. mája si zasahujúci policajti urobili video zo troch uhlov. „Je to pozoruhodné, ak nie surrealistické video,“ komentujú noviny zábery, na ktorých muž nakladá celý arzenál do dodávky, sadá si za volant a následne sa naňho vrhá ozbrojené komando.

Kto je vlastne „terorista“ Grégoire¤M.? Britská BBC v tejto súvislosti cituje populárne regionálne noviny Depeche du Midi. Podľa nich okolie mladého Francúza, inseminátora kráv v malej tichej dedinke Nan-le-Petit s osemdesiatimi obyvateľmi, charakterizuje síce ako „záhadného človeka“, ale ako povedal jeden miestny farmár „dobrého človeka“. Pri domovej prehliadke „teroristu“ našli policajti „zaujímavú vec“: tričko s emblémom radikálnej pravicovej skupiny Renouveau français. „Vôbec to nezapadá do obrazu človeka akého poznáme. Chcel sa usadiť na Ukrajine, kde si našiel priateľku, a plánoval tam vybudovať farmu, na ktorej by zužitkoval svoje vedomosti a zručnosti,“ tvrdí Jean-Jacques Renk žijúci v susedstve Grégoira M.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Ukrajina