Zeman v Lidiciach varoval pred neonacizmom a Kotlebom

Český prezident Miloš Zeman varoval v Lidiciach pred nebezpečenstvom návratu nacizmu. Za neonacistu označil predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu aj predsedu českej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) Tomáša Vandasa. Pripomenul, že strana pomáhala Kotlebovi s volebnou kampaňou.

11.06.2016 14:12
debata

„Ten, kto aktívne podporuje neonacizmus, hoci v susednej krajine, je objektívne sám neonacista,“ povedal Miloš Zeman o predsedovi DSSS na pietnom zhromaždení pri príležitosti 74. výročia vypálenia obce Lidice.

„Sľúbme si preto práve tu, na pôde Lidíc, že nebudeme len spomínať na minulosť, pretože to je málo. Že budeme aktívne pôsobiť proti tým, ktorí na našom území začínajú opäť aktívne, pod najrôznejšími zámienkami, šíriť neonacizmus,“ povedal podľa iDNES.cz český prezident. Neonacizmus podľa neho nenápadne ohrozuje našu spoločnosť. Ťaží aj z váhavosti demokratických politikov, ktorí sa podľa Zemana nedokážu postaviť čelom k niektorým aktuálnym problémom.

Pripomenul, že Kotlebova strana velebí prezidenta Slovenského štátu z rokov 1939–1945 Jozefa Tisa, ktorý bol v roku 1947 popravený za vojnové zločiny. „Ak niekto adoruje vojnového zločinca a masového vraha z obdobia druhej svetovej vojny, stáva sa objektívne neonacistom,“ vyhlásil na zhromaždení v Lidiciach Zeman.

Českú obec Lidice vypálili nemeckí fašisti 10. júna 1942 s odôvodnením, že v dedine sa údajne ukrývajú parašutisti, aktéri úspešného atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý zomrel 4. júna 1942.

Fašisti postrieľali všetkých mužov, ženy a deti poslali do koncentračných táborov. Niekoľko najmenších obyvateľov Lidíc putovalo na prevýchovu do nemeckých rodín. Lidická tragédia si vyžiadala životy celkovo 340 miestnych občanov, vrátane všetkých mužov, ako aj časti žien a detí, deportovaných do koncentračných táborov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Lidice #ĽS NS