Bosniansky politik si po prvý raz uctil srbské obete vojny

Líder moslimských Bosniakov Bakir Izetbegovič si uctil pamiatku najmenej 30 Srbov, zabitých bosniackou polovojenskou skupinou počas vojny v Bosne v rokoch 1992-1995. Navštívil horu Kazani, odkiaľ spomínaná skupina hádzala z pomsty Srbov do hlbokej rokliny.

13.06.2016 21:41
bosna,  Izetbegovič, kazani Foto: ,
Líder moslimských Bosniakov Bakir Izetbegovič (kladie veniec) si na hore Kazani uctil pamiatku Srbov, ktorých zabili počas vojny v Bosne v rokoch 1992-1995.
debata (24)

Izetbegovič je prvý líder Bosniakov, ktorý navštívil toto miesto nad Sarajevom, kde zmasakrovali Srbov lojálnych multietnickej Bosne, uviedla tlačová agentúra AP. Izetbegovič položil na skalu biele kvety a urobil tak gesto zmierenia so Srbmi.

„Je veľmi smutné, čo sa tu stalo,“ povedal Izetbegovič, ktorý v trojčlennom predsedníctve Bosny a Hercegoviny zastupuje moslimských Bosniakov. „Musíme urobiť všetko pre to, aby sme navždy zabránili opakovaniu takýchto činov. Voči každému. Všade na svete,“ dodal.

Izetbegovič zároveň priznal, že miesto masakry mal navštíviť už skôr, a vyjadril nádej, že jeho návšteva inšpiruje ďalších politikov v Bosne, aby si prišli uctiť pamiatku obetí.

Šéf Srbskej občianskej rady – združenia sarajevských Srbov – Izetbegovičov krok pochválil. „Tento čin veľmi prispeje k tunajšiemu zmiereniu,“ vyhlásil šéf združenia Milorad Novakovič. „Prispeje k tunajšiemu spolunažívaniu, prispeje k trvalému mieru a tolerancii,“ dodal.

Pomsta za obliehanie Sarajeva

Vraždy v rokline pod vrchom Kazani spáchala polovojenská skupina počas mesiac trvajúceho zabíjania. Chcela sa tak pomstiť za obliehanie Sarajeva nacionalistickými Srbmi. Jej obeťami sa však stali aj Srbi, ktorí boli zástancami spoločného štátu viacerých etník, ako aj niekoľko Chorvátov či dokonca Bosniakov. Vyčíňanie zastavili až bosnianske vládne sily, keď tento oddiel v roku 1993 premohli a zabili jeho veliteľa. V boji prišli o život takisto vládni vojaci.

Hoci vojenský súd v Sarajeve odsúdil desiatky páchateľov vojnových zločinov, tieto vraždy vrhli temný tieň na vládu a jej povesť obhajkyne multietnickej Bos­ny.

V čase vrážd a následného boja proti polovojenskému oddielu bol prezidentom krajiny Izetbegovičov otec.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Bosna a Hercegovina