Boj o českú políciu sa zvrhol na politický boj

Na českej politickej scéne to vrie. Predovšetkým priamo vo vládnej koalícii. Boj o českú políciu sa zvrhol na politický boj.

14.06.2016 08:30
Sobotka, Babiš Foto: ,
Český premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) v rozhovore s ministrom financií Andrejom Babišom počas rokovania českého parlamentu.
debata (4)

Robert Šlachta, riaditeľ Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), odchádza k 30. júnu po 25 rokoch od polície. Aspoň sa tak rozhodol ešte minulý týždeň v piatok. Dôvodom je jeho nesúhlas s chystaným spojením ÚOOZ a protikorupčného útvaru. Žalobcovia už v pondelok preverovali, či nejde o účelovú reorganizáciu a či jej cieľom nie je odstavenie Šlachtu. Proti reorganizácii je koaličná strana ANO v osobe jej lídra Andreja Babiša. ČSSD, jej partner v kabinete, má opačný názor a podporuje ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD).

„Návrh na reorganizáciu polície by mal minister podpísať v utorok, aby tak ukázal Babišovi, kto šéfuje polícii. Chovancovi stranícki kolegovia z ČSSD sa boja, že ak ustúpi, tak budú pôsobiť vedľa politického konkurenta ako slabosi. Potvrdili by tak dohady, podľa ktorých reforma polície je zle pripravená,“ pokúša sa dostať na koreň kauzy internetový portál Lidových novín.

Spomínanú plánovanú reorganizáciu si v pondelok vzali na mušku už aj žalobcovia z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci, ktorí na policajnom prezídiu v Prahe preverovali, či nejde práve o už tri roky starý plán odstránenia riaditeľa ÚOOZ Šlachtu. Podľa nich Šlachta odmieta poskytovať informácie z trestných káuz, čo by mohlo byť dôvodom na jeho odstránenie.

„Podľa zákona môžem svoju žiadosť stiahnuť do 30.júna, ale nemám na to dôvod. Ak pripravujú reformu tak, ako ju pripravujú, tak k tomu nemám dôveru. Absolútne nechápem, že nik nevidí, že sa tu bojovalo so zločinom a odrazu to zmazali. Bez programu, bez diskusie. Nie je to dobrý signál pre radových policajtov,“ vyhlásil Šlachta vzápätí po zverejnení žiadosti o rozviazanie pracovného pomeru. Podľa bývalého ministra vnútra Františka Bublana rozhodnutie ministra Chovanca podpísať zmenu už v utorok je „silným gestom“. „Chce ukázať, že je to jeho vec a nedá si do toho od nikoho hovoriť. Je to však až absurdná prestrelka. Malo sa to totiž odohrať inde. Takto to iba škodí výsledku policajnej reformy,“ upozornil Bublan.

Kritika do vlastných radov zaznela aj zo strany dlhoročného tieňového ministra za ČSSD Jeronýma Tejca. Podľa neho by mal minister Chovanec podpis na určitý čas odložiť. „Nič tak nehorí, aby sa to muselo schváliť počas niekoľkých dní,“ je presvedčený Tejc. Aj niekdajšia ministerka spravodlivosti za ČSSD Marie Benešová má výhrady.

„Ak by som bola na mieste ministra Chovanca, tak by som bola veľmi opatrná v prípade akéhokoľvek podpisu v súvislosti s reorganizáciou polície. Nie je predsa normálne, aby reforme, ktorá má údajne prispieť k potláčaniu zločinu a korupcie, tlieskali advokáti korupčníkov,“ neodpustila si varovanie poslankyňa.

Aj vo viacerých českých médiách sa objavili informácie, podľa ktorých by mohlo ísť napríklad o spisy a dôkazy k stále „živým“ kauzám, ako je prípad niekdajšej šéfky kabinetu Jany Nagyovej (teraz Nečasovej), a kauza Vidkun týkajúca sa korupcie v Olomouci. Konkrétne ide o podozrivé prepojenia medzi podnikateľmi, policajtmi a politikmi, o ovplyvňovanie niektorých trestných káuz a úniky informácií z trestných spisov. Všetko to mali a zatiaľ majú na stole Šlachtovi ľudia, ktorí v súvislosti s tým „prepierajú“ čoraz častejšie aktivity politikov na vysokých miestach.

Napätú situáciu sa v pondelok popoludní pokúsil upokojiť aj prezident Miloš Zeman, ktorý si do zámku v Lánoch pozval ministrov Chovanca a Babiša, ako aj policajného prezidenta Tomáša Tuhého.

Politológ: Je to kríza, ale pád vlády nehrozí

Ide o vyvrcholenie dlhodobých sporov o koncepciu polície v Českej republike. Konkrétne o zlučovanie útvarov, čo prináša napätie nielen v policajných radoch, povedal v rozhovore pre Pravdu politológ Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne.

Môže sa celé to politické napätie hlavne medzi ministrom vnútra Milanom Chovancom (ČSSD) a ministrom financií Andrejom Babišom (ANO) skončiť vládnou krízou?
Zaujímavý je v tejto situácii postoj ANO. Napriek tomu, že táto strana začala presadzovať razantné kroky, nie sú zatiaľ až tak razantné, aby sa to skončilo pádom súčasnej vlády. O mnohom rozhodne utorkové rokovanie Bezpečnostnej rady štátu. Pritom ANO zatiaľ nedeklaruje, že by chcela položiť kabinet. A to napriek tomu, že má v súčasnosti relatívne dobré preferencie.

Takže netreba podliehať panike?
V každom prípade sme svedkami vážnej vládnej krízy, ale ešte sa to nemusí skončiť pádom vlády. A za tým treba vidieť postoj ANO, ktorá to ešte v piatok akcelerovala. Ibaže jej víkendové vyhlásenia nie sú už také razantné, aby sa to skončilo pádom kabinetu.

Akú úlohu pripisujete prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorý si v pondelok v druhej polovici dňa pozval k sebe hlavných aktérov sporu?
Zaujímavé je v tejto súvislosti, že prezident Zeman ešte počas zahraničnej cesty odkázal, že predčasné voľby nie sú na programe dňa. Je to o to prekvapujúcejšie, že ešte nedávno sa hovorilo o nie najideálnejších vzťahoch ministra financií Babiša so šéfom kabinetu Bohuslavom Sobotkom. Rovnako je však zaujímavé, že prezident sa doteraz aspoň usiloval tlmiť tendenciu k prípadným predčasným voľbám.

Líder ľudovcov Pavel Bělobrádek tvrdí, že nie je dôvod ponáhľať sa so závermi a pravdepodobne v narážke na rokovanie Rady bezpečnosti štátu vraj jeden deň odkladu nehrá úlohu.
V každom prípade sa čaká na závery utorkového rokovania, na ktoré dostali pozvánku minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO), ako aj najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman s cieľom pokúsiť sa situáciu upokojiť. Na druhej strane existuje stále riziko ďalšej eskalácie. Opäť však pripomínam, že prezident Zeman, ako aj ANO sa zatiaľ neusilujú o pád Sobotkovho kabinetu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia