Český minister podpísal reorganizáciu polície, ANO nevypovie koaličnú zmluvu

Český minister vnútra Milan Chovanec, ktorý je súčasne podpredsedom ČSSD, podpísal kritizovanú reorganizáciu polície. Oznámil to na popoludňajšej tlačovej konferencii s tým, že jej platnosť bude odložená zo začiatku júla na začiatok augusta.

15.06.2016 09:52 , aktualizované: 21:44
debata (8)
Súčasne skritizoval vodcu ANO Andreja Babiša za hrozbu, že ak reorganizáciu podpíše, ANO pravdepodobne vypovie koaličnú zmluvu.

„Polícia sa nikdy nestane divíziou Agrofertu,“ citoval ho server Novinky.cz. „Urobil som chybu, že som to nepodpísal skôr… ANO by malo hľadať dohodu,“ dodal Chovanec.

Strana KDÚ-ČSL v reakcii oznámila, že „minister vnútra preberá podpisom reorganizácie polície politickú zodpovednosť za jej výsledky a dopady“, informovali Novinky.cz.

Premiér Bohuslav Sobotka predtým po zmierovacom konaní, na ktorom sa zišli šéfovia koaličných strán, uviedol, že reorganizácia polície je odborná záležitosť, ktorá je v kompetencii policajného prezidenta a ministra vnútra.

Najspornejšou časťou reformy je zámer zlúčenia protikorupčného útvaru a Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) do Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu. ANO tento plán kritizuje ako nepripravený a vedený snahou odstrániť šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ktorý sa v piatok vzdal funkcie a oznámil odchod do civilu.

Babišovo hnutie chce zmeniť koaličnú zmluvu

Vodca hnutia ANO Andrej Babiš večer po vyše dvojhodinovom rokovaní predsedníctva hnutia oznámil, že ANO nevypovie koaličnú zmluvu kvôli podpisu spornej reorganizácie polície, chce však rokovať s partnermi o jej novej forme. Informoval o tom server iDnes.cz, ktorý prenášal záznam z Babišovej tlačovej konferencie.

Babiš podpísanie reorganizácie polície ministrom Chovancom považuje za porušenie koaličnej zmluvy.

„Neurobíme sarajevský atentát (keď je premiér Bohuslav Sobotka na zahraničnej ceste). Koaličnú zmluvu nevypovieme, aj keď niektorí naši členovia po tom volajú,“ uviedol Babiš. A zdôraznil, že reorganizácia polície nie je pripravená.

„Dôležité je, aby sme plnili program a dokončili mandát,“ citoval ho Český rozhlas. Už predtým sa Babiš vyjadril, že aj keby došlo k vypovedaniu koaličnej zmluvy, neznamenalo by to odchod ANO z vlády.

Reorganizácia polície mala podľa neho za cieľ zlikvidovať protimafiánsky útvar: „Podpisom reorganizácie polície skončil boj proti korupcii. Všetci korupčníci teraz oslavujú.“ Šéf ANO zdôraznil, že vyčká na návrat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) z návštevy Číny, kam odcestoval popoludní. Do Česka by sa mal vrátiť v utorok ráno.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #Andrej Babiš #reforma #Bohuslav Sobotka