Grécki anarchisti podpálili v Aténach vozidlá MHD

Grécki demonštranti z krajne ľavicových a anarchistických skupín dnes v skorých ranných hodinách podpálili v Aténach vozidlá mestskej hromadnej dopravy. Polícia proti nim zasiahla slzným plynom.

16.06.2016 09:34
Grécko, Atény, demonštrácia Foto:
Incidenty nasledovali po stredajšej pokojnej demonštrácii na námestí pred budovou gréckeho parlamentu, kde asi 5 000 ľudí protestovalo proti ľavicovej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa.
debata (1)

Asi dve stovky extrémistov bojujúcich proti úradnej moci a medzinárodnému kapitálu podpálili autobus a trolejbus a tiež kontajnery s odpadom v štvrti Exarchia. Potom, čo na miesto dorazila polícia, stiahli sa demonštranti do areálu polytechnickej vysokej školy.

Proti policajtom sa bránili hádzaním kameňov a zápalných fliaš. Stiahli sa, keď poriadkové sily zamorili areál slzným plynom.

Násilné incidenty nasledovali po stredajšej pokojnej demonštrácii na námestí Syntagma pred budovou gréckeho parlamentu, kde asi 5 000 ľudí protestovalo proti ľavicovej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa. Kabinet podľa nich neplní sľuby a ustupuje veriteľom výmenou za finančnú pomoc. Akciu zorganizovali ľavicoví aktivisti, ktorí v minulosti podporovali i Tsiprasovu ľavicovú formáciu SYRIZA.

V máji a júni parlament schválil penzijné a daňové reformy výmenou za pomoc vo výške 7,5 miliardy eur, ktorá by mala byť Grécku vyplatená budúci týždeň. Mnoho Grékov je presvedčených, že ani po šiestich rokoch ústupkov vláda nedokázala krajinu vyviesť z hlbokej dlhovej krízy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #demonštrácie #podpaľačstvo #Atény