Rakúsko čaká, či ústavný súd zruší platnosť voľby prezidenta

Rakúsko sa začína pripravovať na možnosť, že by ústavný súd mohol zrušiť výsledky druhého kola prezidentských volieb v niektorých okrskoch. Podľa rakúskych médií už ministerstvo vnútra plánuje prípadné vypísanie nových volieb tento rok na jeseň.

16.06.2016 16:01
Alexander Van der Bellen Foto: ,
Bývalý predseda Zelených Alexander Van der Bellen (na snímke) vyhral nad kandidátom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom len o 30 863 hlasov.
debata (48)

Protest na ústavný súd podala Slobodná strana Rakúsku (FPÖ), ktorej kandidát Norbert Hofer v druhom kole prehral s bývalým predsedom Zelených Alexanderom Van der Bellenom len o 30 863 hlasov.

Ústavný súd začne sťažnosť prejednávať v pondelok a verejné pojednávanie potrvá do stredy. Rozhodnutie súdu by malo padnúť najneskôr 6. júla, teda ešte pred nástupom Van der Bellena do funkcie.

Sudcovia podľa denníka Krone už kvôli napadnutiu výsledku volieb zrušili všetky ostatné verejné pojednávania plánované na jún.

FPÖ podala sťažnosť kvôli nezrovnalostiam pri korešpondenčnom hlasovaní, ktoré využilo zhruba 570 000 ľudí. Podľa denníku Die Presse sa problémy objavili asi pri 60 000 hlasoch, ktoré boli spočítané ešte pred stanovenou hodinou pre otvorenie obálok, tie navyše zrejme v niektorých prípadoch otvárali ľudia, ktorí k tomu nemali oprávnenie.

Hoci podľa médií nič nenasvedčuje tomu, že sa s výsledkami volieb manipulovalo, nesprávne zaobchádzanie s lístkami by mohlo stačiť na vyhlásenie prezidentských volieb za neplatné prinajmenšom v niektorých okrskoch. Ministerstvo vnútra to považuje za realistické a je pripravené usporiadať nové hlasovanie. Minister vnútra Wolfgang Sobotka v stredu večer v televízii ORF povedal, že v prípade zrušenia výsledkov volieb by mohli Rakúšania znova hlasovať tento rok na jeseň.

Pokiaľ by súd skutočne vyhlásil hlasovanie v niektorých okrskoch za neplatné, nemohol by sa Van der Bellen ujať úradu. Prezidentské právomoci by až do zvolenia novej hlavy štátu prešli na predsedníctvo rakúskeho parlamentu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rakúsko #Norbert Hofer #Alexander Van der Bellen