Líder ANO preveril rozdané karty

Ministerské kreslo je dnom mojej kariéry, Tuhý (policajný prezident - pozn. red.) je poskok a bábka ministra vnútra Chovanca a premiérovi neverím, vyhlásil vicepremiér a minister financií v jednej osobe Andrej Babiš (ANO).

17.06.2016 08:24
Andrej Babis Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (1)

„Celé je to podvod. (…) Podvod spáchal Chovanec, robí si z nás bláznov, nikdy sa nehovorilo o reorganizácii a zlučovaní útvarov,“ zopakoval v relácii DVTV minister Babiš. K aktuálnej vládnej kríze sa líder hnutia ANO vyjadril aj vo štvrtok počas návštevy Českého Krumlova.

„Samozrejme sme uvažovali o tom, že vypovieme koaličnú zmluvu, ale potom sme získali informácie, podľa ktorých je to nejaká nastrčená pasca. Vraj je už pripravená menšinová vláda ČSSD s KDU-ČSL za podpory pána (predsedu TOP 09 Miroslava) Kalouska… Niektorí ľudia nám vyčítajú, že sme nebuchli dverami, ale my sme tam urobili veľa práce a chceme ju aj dokončiť,“ povedal novinárom Babiš. Podľa neho problémom je, že „vo vláde sedia podľa výsledkov preferencií vedľa seba dve konkurenčné strany“.

V prípade Roberta Šlachtu, od 1. júla bývalého šéfa Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), ktorý bol proti zlúčeniu s protikorupčnou jednotkou (ÚOKFK) v rámci Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu a s tým spojených kádrových zmien, minister Babiš odmietol tvrdenie o nadštandardných vzťahoch.

"S pánom Šlachtom som sa videl päťkrát. Vždy išlo o môj život alebo o moju rodinu a vždy to bolo v prítomnosti policajtov,“ povedal novinárom o odborníkovi, ktorý podľa Babiša je obeťou politických manévrov pre svoju nekompromisnosť v boji so zločinom.

Samotný Šlachta vo štvrtok Českému rozhlasu potvrdil, že po 25 rokoch v polícii definitívne odchádza do civilu. "Nemusíte sa však obávať. Nebudem kandidovať za ANO ani za pána Babiša,“ vyhlásil plukovník, ktorého útvar zatiaľ vedie bývalý riaditeľ protikorupčnej polície Milan Komárek.

Podľa väčšiny reakcií českých médií spor vo vládnej koalícii kvôli reorganizácii polície ukázal, že vicepremiér a minister financií Andrej Babiš nie je, ako aj sám konštatuje, politikom. Sociálni demokrati, respektíve minister vnútra Milan Chovanec, ktorý v stredu podpísal nielen hnutím ANO kritizovanú reorganizáciu, vraj uštedril koaličnému partnerovi z ANO lekciu z reálnej politiky.

Babiš, ktorý sa podľa denníka Právo už vidí v kresle budúceho premiéra, neodhadol hranice svojho reálneho vplyvu.

„Užitočne však preveril rozdané karty v kabinete. Nedočkavosťou a dvojakou hrou na opozíciu vnútri vlády sa postupne čoraz viac dostáva do izolácie. V aktuálnej policajnej roztržke zostali bokom už iba ľudovci a komunisti. V ostatných stranách rastie obava z politika, ktorý sa čoraz viac správa ako mocenský hladoš,“ tvrdia noviny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Andrej Babiš #reforma