Diplomati pripravujú Clintonovej pôdu v Sýrii

Na "rozumné použitie zbraní" v Sýrii s cieľom "upevnenia a zabezpečenia cielenejšieho a pragmatickejšieho diplomatického procesu vedeného USA" vyzvalo prezidenta Baracka Obamu 51 pracovníkov ministerstva zahraničia USA v internom memorande rezortu, z ktorého cituje The Wall Street Journal. Medzi signatármi sú vraj aj kľúčoví diplomati. Podľa nich "bez reálnej americkej hrozby útoku nebude mať Asad stimul rokovať s povstalcami".

18.06.2016 19:00
debata (130)
Na snímke prevzatej zo sociálnej siete tank... Foto: SITA
sýria, aleppo, tank, vojna, Na snímke prevzatej zo sociálnej siete tank teroristov z Frontu An Nusra páli na pozície sýrskej armády pri obci Chalsá ležiacej južne o mesta Aleppo.

Výzva v memorande preložená z diplomatickej do „ľudskej“ reči je vlastne výzvou na cielené údery proti jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada s cieľom urýchlene ho zbaviť moci. V konečnom dôsledku však môže ísť podľa viacerých nielen amerických pozorovateľov o prípravu pôdy pre Obamovho nástupcu, ktorým by mala byť kandidátka za Demokratickú stranu Hillary Clintonová.

A tá sa netají, že v Sýrii aj vojensky „pritvrdí“. Zatiaľ čo jej republikánsky protikandidát v boji o Biely dom republikán David Trump je za tvrdé údery proti teroristom z IŠ a je pripravený spolupracovať v Sýrii s Ruskom.

Opak si však myslí aj generál letectva David L. Goldfein, ktorý išiel ešte ďalej ako časť amerických diplomatov. V Senáte žiadal vyhlásenie bezletovej zóny v Sýrii s tým, že Američania budú mať povolené ničiť ruskú leteckú techniku.

„Vzhľadom na skutočnosť, že Islamský štát nemá letectvo, musíme mať povolenie zostreľovať ruské a sýrske lietadlá,“ cituje agentúra RIA Novosti Goldfeina, pravdepodobne budúceho veliteľa leteckých síl USA.

Pieskom v očiach spomínaných diplomatov i generála je „nespokojnosť“ s terajšou stratégiou prezidenta USA, ktorý sa aj na sklonku mandátu sústreďuje hlavne na útoky proti islamským teroristom. Kritici by však chceli odstrániť Asada, ktorého popularita v krajine rastie a bez väčších ťažkostí je stále pri moci.

„Predstavitelia Obamovej administrácie vyjadrili obavy v súvislosti s dokumentom diplomatov. Podľa nich útoky proti vláde Asada môžu vyústiť do otvorenej vojenskej konfrontácie s Ruskom a Iránom,“ pripomínajú noviny The Wall Street Journal.

Podľa médií nie sú interné kritické dokumenty k oficiálnej politike ničím výnimočné. Tentoraz ide však o nezvyčajnú podporu. Ako povedal pre Reuters Robert Ford, bývalý veľvyslanec v Sýrii, ktorý v roku 2014 rezignoval kvôli nesúhlasu s politikou Washingtonu a dnes je nezávislým expertom, „tentoraz je to ohromujúci počet“.

Rezort zahraničia už v minulosti navrhoval tvrdší postup v Sýrii, ako sú terajšie útoky proti IŠ. Vtedajšia šéfka diplomacie Clintonová ešte v roku 2012 navrhovala vyzbrojenie a vycvičenie rebelantov v boji proti Asadovi. Biely dom to však zamietol. Ako tvrdí denník The New York Times, Obama aj dnes sotva začne bombardovať pozície Asada.

Znamenalo by to totiž radikálnu zmenu kurzu USA v Sýrii. A tak Američania zatiaľ bombardujú iba objekty IŠ. Okrem toho malé skupiny príslušníkov špeciálnych jednotiek sa ako poradcovia zapájajú do pozemných operácií šiitských oddielov v oblasti Aleppo.

Nemení sa ani postoj Ruska, ktorý spočíva v presvedčení, že o budúcnosti Asada musia rozhodnúť samotní Sýrčania. Na adresu výzvy amerických diplomatov hovorca Kremľa Dmitrij Peskov kritikom Obamu iba pripomenul, že „vojenské zvrhnutie Asada nepomôže v boji proti terorizmu a povedie k chaosu v celej oblasti“.

V súvislosti s opakovaným tvrdením, že Rusi bombardujú pozície tzv. umiernenej opozície, ostáva bez reakcie dlhodobá žiadosť Moskvy o jasné pomenovanie a rozlíšenie skupín bojujúcich v Sýrii. Dodnes sa tak nestalo. A podľa Peskova je oveľa kritickejšie prepojenie sýrskej „umiernenej opozície“ s teroristami z Frontu An Nusra.

„Operácia nášho letectva v Sýrii pokračuje. Nie je však tajomstvo, že podstatným problémom v jej napredovaní je často pokračujúca zmiešanosť a prepojenie takzvanej umiernenej opozície s teroristami z Frontu An Nusra, ktoré sťažujú antiteroristické opatrenia,“ cituje RIA Novosti Peskova. Ruské ministerstvo zahraničia reagovalo na výzvu diplomatov USA na silové riešenie sýrskeho problému iba jednou vetou: „Nie je to naša metóda.“

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Barack Obama #Hillary Clinton #Bašár al-Asad