Putin poslal ministra do Damasku

Zatiaľ čo podľa Reuters v nedeľu zastrelili tureckí pohraničníci na hranici Sýrie najmenej 11 Sýrčanov, vrátane dvoch žien a štyroch detí, ktorí sa pokúšali preniknúť ilegálne do Turecka, v Damasku rokoval ruský minister obrany Sergej Šojgu z poverenia prezidenta Vladimira Putina.

20.06.2016 08:00
Sergej Šojgu, Bašár Asad Foto:
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vľavo) pred sobotňajším rokovaním so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom v Damasku.
debata (8)

Podľa sýrskej agentúry SANA navštívil šéf vojenského rezortu ruskú leteckú základňu Hmímím v pobrežnej provincii Latákíja a stretol sa s ruskými pilotmi. Zároveň si prezrel systémy protivzdušnej obrany S-400, ktoré chránia ruské základne v Sýrii.

„Hlavným bodom návštevy ministra Šojgua v Sýrii boli rokovania s prezidentom Bašárom Asadom z poverenia prezidenta Vladimira Putina,“ informovalo tlačové oddelenie ruského ministerstva obrany. Podľa britskej BBC rokovanie ruského ministra so sýrskym prezidentom môže potvrdzovať rozhodnutie Moskvy zintenzívniť podporu sýrskych vládnych síl.

„Šojgu tam neletel iba tak. Pravdepodobne cestoval do Damasku, aby informoval: zvyšujeme pomoc,“ cituje Interfax v rovnakom duchu vyjadrený názor Alexeja Malašenka z moskovského Carnegie Centra.

Návšteva ruského ministra sa uskutočnila v čase, keď USA a ich spojenci kritizujú Moskvu pre letecké útoky na juhu Sýrie. Na pozície sýrskej tzv. umiernenej opozície, ktorú podporuje medzinárodná koalícia vedená Washingtonom. Za povšimnutie stojí však skutočnosť, že minister Šojgu priletel do Damasku vzápätí po sobotňajšej mimoriadnej konferencii „na diaľku“. Medzi jeho rezortom a americkým ministerstvom obrany ohľadne situácie v Sýrii, ktorá už viac ako päť rokov čelí občianskej vojne. Trvá už od roku 2011 a jej obeťami sa stalo doteraz viac ako 250-tisíc ľudí.

Od februára platí viac-menej dodržiavané prímerie, na ktorom sa vďaka prostredníctvu USA a Ruska dohodli bojujúce strany. Zastavenie paľby sa však nevzťahuje na v Rusku ale aj inde zakázané extrémistické organizácie Islamský štát, Front an Nusra či ďalšie zoskupenia, ktoré Bezpečnostná rada OSN zaradila na zoznam teroristických.

„Videokonferencia mala nezvyčajný charakter. Diskutovali sme o leteckých úderoch zo 16. júna, pri ktorých ruské lietadlá útočili na sýrsku opozíciu dislokovanú na hraničnom priechode Al-Tanf,“ informoval Peter Cook, hovorca Pentagonu, o výsledku rokovania na "horúcej“ linke Washington – Moskva. Spomínaný priechod leží na strategickej spojnici Sýrie s Jordánskom a Irakom.

Ako však pripomína britský The Times, ešte v marci tohto roku rovnomennú dedinu Al-Tanf v bezprostrednej blízkosti hraničného priechodu obsadili teroristi z Islamského štátu. Na samotný hraničný priechod následne zaútočil v máji samovražedný terorista s vozidlom naloženým trhavinou. Explózia zničila väčšinu objektu, ktorý podľa príslušníka sýrskej vládnej armády citovaného novinami pomáhali obnovovať príslušníci britskej jednotky rýchleho nasadenia dislokovanej v Jordánsku.

Ruské vojenské velenie aj po udalosti v Al-Tanf zopakovalo, že pozície sýrskych povstalcov sú v bezprostrednej blízkosti postavenia príslušníkov IS, ktoré bolo cieľom ruského leteckého útoku. Pentagon bez bližšieho konkretizovania však rovnako tvrdí, že Rusi pokračovali v bombardovaní aj po upozornení Američanmi o „chybnom konaní“. Videokonferencia sa napokon skončila dohodou oboch strán koordinovať kroky svojich ozbrojených síl v Sýrii „v snahe nepripustiť konfrontáciu“. Predpokladá sa, že práve spomínaná téma bola aj jedným z bodov rokovania ministra Šojgua s veliteľom ruských síl v Sýrii Alexandrom Dvornikovovom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Damask