Českí policajti nasadili ťažký kaliber

Vojna v rámci českého policajného rezortu naberá na intenzite. Podľa českej televízie už vo štvrtok sa búrlivou situáciou okolo policajnej reformy, do ktorej sa vložili aj politici, bude zaoberať na mimoriadnom rokovaní bezpečnostný výbor Snemovne.

22.06.2016 09:32
debata (14)
Prítomný bude aj odchádzajúci šéf Útvaru na odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta (ÚOOZ), ktorý dal podnet na rokovanie poslancov. Jeho impulz podporili členovia výboru z ANO ministra financií Andreja Babiša, z komunistickej strany, ľudovcov a Úsvitu. Na výbor by mal prísť aj olomoucký hlavný štátny zástupca Ivo Ištvan, ako aj Jiří Komárek, šéf ostravskej expozitúry ÚOOZ.

„Rokovanie bude verejné. Verejnosť má na to právo,“ povedal pre portál iDNES Bronislav Schwarz (ANO), podpredseda výboru. Ako pripomenul, policajti požiadali o zbavenie mlčanlivosti. Za zvolanie výboru bola aj koaličná KDÚ-ČSL, čo potvrdil i jej predseda Pavel Bělobrádek. Šéf výboru Roman Váňa (ČSSD), ktorý je v zahraničí, však tvrdí, že ide "o neštandardný postup“. Podľa neho mohli vraj počkať do piatku, keď sa vráti zo služobnej cesty do vlasti. Vraj napokon aj on chcel začiatkom budúceho týždňa zvolať bezpečnostný výbor Snemovne.

Iné si však myslí minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO). "Situácia je veľmi vážna. Mrzí ma, že to až tak eskalovalo. Plnú zodpovednosť za to nesú policajný prezident a minister vnútra, ktorí spustili celú podozrivú reorganizáciu,“ cituje minstra portál iDnes.

Šlachta, ktorý odchádza k 1. júlu do civilu kvôli nesúhlasu s reorganizáciou polície, ktorú rovnako „urýchlene“ podpísal minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD), chce výbor informovať o možnom prepojení niektorých policajtov na ľudí z kriminálneho prostredia, ako aj o samotnej ceste ich úniku z policajného prostredia. Šlachta je presvedčený, že cieľom zlučovania útvarov je plánovaný zánik ÚOOZ, ktorý bol na stope vplyvných sociálnych demokratov, a tak musel skončiť.

O úniku informácií do nesprávnych rúk otvorene hovorí aj Jiří Komárek, šéf ostravskej expozitúry ÚOOZ, keď vyhlásil, že prezident policajného zboru Tomáš Tuhý je podozrivý z „brutálneho úniku informácií“. Podľa Tuhého však „obvinenie poškodzuje nielen jeho osobu, ale celý policajný zbor“. „Obvinenie dôstojníkov z »brutálneho úniku informácií v kauze, v ktorých má ísť o stovky miliónov« sa nezakladá na pravde. Poškodzuje mňa ako policajného prezidenta a v neposlednom rade zasahuje aj do môjho súkromného života,“ konštatoval v oficiálnom stanovisku policajný prezident. A to bol aj dôvod, prečo už v utorok ráno podal na Komárka na generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania a ďalších trestných činov.

V rámci už dávno nielen policajno-policajného sporu si opäť „udrel“ aj vicepremiér Andrej Babiš. Ako líder ANO zaútočil na koaličného partnera, keď vyhlásil, že „ČSSD nebojuje proti korupcii, ale aktívne ju podporuje“. Tradične si však ponechal „zadné dvierka“, keď dodal, že nie celá vláda je prokorupčná. "V ČSSD sú rôzni ľudia. Nie každý je taký, ako je pán Chovanec,“ rypol si Babiš do šéfa rezortu vnútra.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia