Rada EÚ schválila zriadenie pohraničnej a pobrežnej stráže

Rada EÚ schválila návrh Európskej komisie o zriadení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Tento návrh vytvorí predpoklady pre zriadenie pohraničnej agentúry s posilnenými právomocami, ktorej fungovanie začne od tohto leta.

22.06.2016 18:56
Frontex, Egejské more, loď, pohraničná stráž Foto: ,
Pohraničná stráž agentúry Frontex hliadkuje v Egejskom mori. Ilustračná snímka.
debata (11)

Európska pohraničná a pobrežná stráž bude založená na základoch položených agentúrou Frontex s možnosťou oprieť sa o jej personálne a technické vybavenie. Ako informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik, členské štáty EÚ si naďalej ponechávajú svoje kompetencie a suverenitu nad štátnymi hranicami. Budú pokračovať v riadení svojich vonkajších hraníc na každodennom poriadku.

Európska pohraničná a pobrežná stráž však bude rozhodne poskytovať podporu všetkým členským štátom, bude môcť rozpoznať slabé miesta a zasiahnuť, aby sa nedostatky vyriešili v predstihu a nie vtedy, keď už je príliš neskoro.

Posilnia vonkajšie hranice

„Dohoda na vytvorení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže ukazuje, že Európa je schopná jednať rýchlo a rezolútne v riešení spoločných výziev. Toto je myšlienka, ktorej čas už jednoznačne nastal,“ povedal to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Komisia to konštatovala v máji 2014 a Juncker to uviedol počas svojej volebnej kampane do Európskeho parlamentu.

„Potrebujeme výrazne posilniť agentúru Frontex a rozvinúť ju do plne funkčnej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Komisia spoločne s našimi partnermi v Európskom parlamente a Rade EÚ konštruktívne pracovali odkedy sme položili v minulom decembri tento návrh na stôl a ja by som rád poďakoval predovšetkým holandskému predsedníctvu, môjmu prvému podpredsedovi Fransovi Timmermansovi a komisárovi pre migráciu Dimitrisovi Avramopoulosovi za ich neúnavnú prácu na tomto dôležitom projekte, ktorý dá svetu jasný signál,“ vysvetlil Juncker. Tým gólom je to, že Európa vníma ochranu svojich hraníc ako spoločnú solidárnu misiu.

Späť k schengenu

Európska pohraničná a pobrežná stráž vyplní chýbajúci článok v posilnení vonkajších hraníc EÚ, aby ľudia mohli pokračovať v živote a voľnom pohybe v Európskej únii – čím pomôže oživiť záväzok Európy vrátiť sa späť k normálnemu fungovaniu schengenského priestoru a do konca roka odstrániť dočasne zavedené vnútorné hranice, tak, ako bolo vytýčené v pláne Späť k schengenu (Back to Schengen Roadmap) zo 4. marca tohto roka.

Vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže je súčasťou opatrení v rámci európskej migračnej agendy zameraných na posilnenie riadenia a bezpečnosti vonkajších hraníc EÚ. Dňa 15. decembra 2015 predstavila Európska komisia legislatívny návrh na zriadenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, zakladajúcej sa na agentúre Frontex. Návrh, ktorý podporili Európsky parlament a Rada EÚ, by mala pomôcť riadiť migráciu efektívnejšie, zvýšiť vnútornú bezpečnosť Európskej únie a zachovať zásadu voľného pohybu osôb. Založenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže zaistí silné a zdieľané riadenie vonkajších hraníc.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Frontex