Potešil by "брексит" Putina? Vládcu áno, hospodára asi nie

Britský premiér David Cameron sa tvári, že v tom má jasno. "Treba si položiť otázku: kto bude rád, ak vystúpime z EÚ? Rád bude Putin," vyhlásil v kampani pred dnešným referendom o brexite.

23.06.2016 14:00
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (337)

Šéf Kremľa má na „брексит“, ako skratku britského vystúpenia prepisujú Rusi, svoj názor. Radšej si ho však nechal pre seba, lebo má aj svoje záujmy, ktoré jeho vyslovením nechce ohroziť.

Podľa ruského analytika Alexeja Makarkina obaja hrajú politický poker. „Britský premiér sa ruskou kartou snaží získať na svoju stranu tých euroskepticky naladených voličov, ktorých averzia k Bruselu je podstatne menšia, ako ich negatívny postoj k Moskve. Ruský prezident zase vie, že v niektorých situáciách platí, že mlčať je zlato,“ povedal pre Pravdu.

„Žiadni lídri a politici, ktorých stretávam na celom svete, a prirodzene naši priatelia v Austrálii, na Novom Zélande, v Kanade, v Amerike si neželajú, aby sme vystúpili z EÚ,“ citoval Camerona spravodajský portál BBC. „Jediný človek, o ktorom mám dôvod si myslieť, že si želá, aby sme vystúpili z EÚ, je Vladimir Putin,“ dodal.

Putin to nepotvrdil ani nevyvrátil. „Mám na to vlastný názor, či by to bolo, alebo nebolo dobré, ale zdržím sa toho, aby som teraz o tom hovoril. Nech by som povedal čokoľvek, vykladalo by sa to v prospech nejakého rozhodnutia,“ citovala šéfa Kremľa agentúra Interfax.

Mitchella Orensteina, politológa z Harvardskej univerzity, neprekvapilo, že Putin odmieta odkryť karty. „Keď vaši nepriatelia idú sami seba zničiť zvnútra, vtedy je najlepšie mlčať a nechať ich, nech pokračujú,“ povedal pre Pravdu a dodal: „Podľa mňa je referendum o brexite darom pre Putina, pretože nahráva jeho plánu rozložiť Európsku úniu. Jeho rola je pritom minimálna. Toto referendum, ktoré oslabuje a rozdeľuje Európsku úniu, má na svedomí David Cameron a Konzervatívna strana. Som si istý, že Kremeľ tento dar oceňuje. Brexit by Európsku úniu spravil poddajnejšou v Putinových rukách, pretože by vedenie EÚ zbavil jednej z najsilnejších protiruských vlád.“

Cameronove slová o ruskej radosti majú svoju logiku, myslí si Olga Olikerová, riaditeľka ruského a euroázijského odboru washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá. „Podozrenie, že Rusko by uvítalo brexit, vychádza z jeho veľmi jasnej nechuti k EÚ. Kým po dlhé roky ho oveľa viac znepokojovalo NATO, od roku 2013 veľmi negatívne vníma aj úniu. V prípade, že Británia opustí EÚ, bude to znamenie nejednotnosti v radoch EÚ i NATO a Európska únia ako inštitúcia bude nevyhnutne oslabená. To všetko zapadá do širšieho cieľa prehodnotiť európsku politickú a bezpečnostnú architektúru vybudovanú od konca studenej vojny, kde je Európska únia základným prvkom,“ povedala expertka pre Pravdu.

„Putin rád rozbíja veci,“ myslí si historik Stephen Bittner zo Sonomskej štátnej univerzity v Kalifornii. „S výnimkou rozpustenia NATO a možno víťazstva Donalda Trumpa v Amerike, neexistuje pre Putina väčšia výhra, ako rozbitie EÚ. Ukázalo by to proreformným silám doma a na Ukrajine, že mýtus o EÚ je väčší, ako jej realita. Naznačilo by to, že celý úniový projekt zdieľanej suverenity už nebude dlho na svete. Pre tých, ktorým sa Putinov druh politiky prieči, by bol brexit úplnou katastrofou,“ dodal pre Pravdu.

Podľa Makarkina z moskovského Centra politických technológií však vec nie je taká jednoduchá, ako sa mnohým západným expertom zdá. „Na jednej strane sa brexit v Rusku vníma ako možnosť oslabenia EÚ a jej väzieb na USA, oslabenie odhodlania Európy zachovať sankcie proti Rusku. Ak Briti rozhodnú o vystúpení z EÚ, tak sa v únii posilní postavenie tých, ktorí volajú po zrušení sankcií, lebo jeden z ich hlavných zástancov bude mimo hry. V tomto zmysle sa brexit v Rusku považuje za kladný moment,“ pripúšťa ruský analytik. „Na druhej strane je však ekonomika,“ pripomína.,, Hospodárstvo Ruska je veľmi tesne prepojené na EÚ a keby nastal brexit, bol by to ďalší úder už aj tak oslabenej ruskej ekonomike, ktorá sa stále nevie odraziť od dna. Ak v Európe nastane zlý ekonomický vývoj, tak sa to neodvratne veľmi negatívne odrazí aj v Rusku," dodáva.

V podobnom duchu hovorí aj známy liberálny ruský ekonóm, šéf Sberbanky German Gref, ktorý označil za „politické špekulácie“ úvahy o tom, že Moskva by brexit uvítala. „Pre našu ekonomiku by to bola skutočne zlá správa, pretože EÚ je najväčším obchodným partnerom Ruska,“ povedal pre agentúru Bloomberg. Gref predpovedá, že odchod Británie z EÚ by spôsobil oslabenie rubľa, päť- až desaťpercentný prepad hodnoty ruských akcií na burzách a pokles HDP až o jedno percento. „Pokiaľ ide o skutočné potreby ruského biznisu i vlády, nemyslím si, že by sa našiel čo i len jeden človek, ktorý by reálne chcel povedať, že Británia by mala vystúpiť z EÚ,“ dodal.

Makarkin upozorňuje na protichodnosť záujmov Moskvy. „Z jednej strany geopolitické argumenty naznačujú, že pre Rusko by brexit nebol zlý, ekonomické argumenty však hovoria, že by bolo dobré, keby Británia v EÚ zostala. Je to taká zvláštna situácia, keď geopolitika diktuje jedno a ekonomika niečo úplne iné,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Vladimir Putin #Brexit