Vo Francúzsku sa začali nové demonštrácie proti zákoníku práce

Odporcovia reformy zákonníka práce vo Francúzsku sa zišli pri ďalších demonštráciách a štrajkoch. Napätie sprevádzalo protestnú akciu v Paríži, ktorú úrady najskôr zakázali a nakoniec ju po vyjednávaní s odborármi na vymedzenom mieste povolili.

23.06.2016 19:03
francúzsko, protest, štrajk Foto:
Muž kričí pred francúzskymi policajtmi počas demonštrácie proti plánovanej reforme zákonníka práce neďaleko námestia Place de la Bastille v Paríži.
debata (7)

Ešte pred protestným pochodom tam polícia zadržala 95 ľudí, informovali tamojšie médiá. Podľa usporiadateľov sa na proteste zúčastnilo asi 60 000 ľudí, podľa polície 20 000, napísala agentúra AFP.

Vo francúzskej metropole prišlo dohliadať na protestný pochod najmenej 2 000 policajtov. Demonštrantov podozrivých z toho, že so sebou prinášajú nebezpečné predmety, podrobovali kontrole, a 95 z nich zadržali. Dobrú vôľu v snahe zabrániť nepokojom prejavili tiež odbory, ktoré posilnili svoju vlastnú bezpečnostnú službu. Nad Parížom stále visí hrozba islamistických atentátov a tlak zvyšuje európsky šampionát vo futbale.

Akcia sa odohrala vo vymedzenom priestore v okolí námestia Bastily. Trasa dlhá 1,6 kilometra viedla okolo riečneho kanála. Na mieste je len minimum obchodov, ktorým by výklad mohli zničiť nedisciplinovaní účastníci protestu ako pri minulej demonštrácii v Paríži. Uzavretá bola stanica metra Bastille.

Mnohí demonštranti považovali tieto okolnosti za smiešne. „Chodiť na demonštrácii dokola je komické. Vyjadruje to opovrhnutie voči občanom a odborárom,“ ironicky vyhlásila bývalá ministerka Cécile Duflotová po tom, ako musela strpieť prehľadanie svojej tašky ako každý z účastníkov.

Hroziaci zákaz odborovej manifestácie by bol po niekoľkých desaťročiach premiérou. Navyše by sa ho dopustili úrady za socialistickej vlády prezidenta Françoise Hollandea, čo by bolo podľa komentátorov i reakciou na internete neslýchané.

Reformu pracovného práva už schválilo Národné zhromaždenie a teraz ju prejednáva Senát. odborári tvrdia, že reforma neprijateľne zvýhodňuje zamestnávateľov na úkor zamestnancov a oslabuje postavenie pracujúcich.

Demonštrácie sa konali i v ďalších francúzskych mestách. V Rennes na západe krajiny asi 300 maskovaných ľudí zapálilo pred sídlom polície vozidlá a kontejnery s odpadkami, informovala rozhlasová a televízna stanica BFMTV. V Marseille odborári napočítali 45 000 demonštran­tov, polícia 3 000, poznamenal denník Libération.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #štrajk #zákonník práce #demonštrácia