Prezident Zeman: Policajti, neodchádzajte!

Český prezident Miloš Zeman sa do poslednej chvíle pokúša zažehnať hašterenie policajtov pre kontroverznú reformu v rezorte. Konkrétne proti zlúčeniu Útvaru na odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) s protikorupčnou jednotkou. Podľa koaličnej strany Andreja Babiša ide o odstránenie Roberta Šlachtu, šéfa prvého z menovaných útvarov.

24.06.2016 08:03
debata (1)

Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) si však myslí, že ide o „hlavu“ policajného prezidenta Tomáša Tuhého a následne o jeho vlastnú. ČSSD už vopred avizovala, že nebude súhlasiť s programom rokovania, čo by znamenalo koniec svedectva policajtov skôr, ako by začali hovoriť. Napokon ho poslanci po dvoch hodinách hašterenia síce schválili, ale konečný návrh programu po úpravách napokon neprešiel a poslanci sa po čosi viac ako dvoch hodinách rozišli.

"Predovšetkým si myslím, povedané futbalovou terminológiou, že treba dostať loptu na zem a upokojiť hru,“ vyhlásil prezident tesne pred rokovaním Výboru pre bezpečnosť Poslaneckej snemovne ČR so začiatkom o 16. hodine. Podľa neho dialóg o reorganizácii by sa mal odohrávať medzi policajným prezidentom Tuhým a najvyšším štátnym zástupcom Pavlom Zemanom. Prezident Zeman zároveň vyzval policajtov z elitných útvarov, aby neodchádzali. Odmietol pre spor predčasné voľby. "Ak by sa mali konať po každej koaličnej kríze, mohli by sa konať takmer každý rok.“ Podľa prezidenta sú súčasné vládne strany odsúdené na spoluprácu vo vláde až do volieb v roku 2017.

Rovnako ônačasované" ako prejav hlavy štátu tesne pred rokovaním snemovne bolo aj zverejnenie výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky z kuchyne Centra pre výskum verejnej mienky. Podľa nich ČSSD je po pol roku späť na vedúcej pozícii (24,5). Hnutie ANO stratilo 4,5 percentuálneho bodu a je druhé (23,5). Naopak, výrazne získala KDU-ČSL, ktorá je štvrtá.

Optimizmus v súvislosti s rokovaním bezpečnostného výboru ešte pred začiatkom rokovania schladil minister vnútra Chovanec, keď vyhlásil, že „ak výbor požiada, som pripravený zbaviť mlčanlivosti na žiadosť výboru všetkých policajtov na mieste“. Vzápätí však dodal, že „s výnimkou utajovaných skutočností“. To vraj môže urobiť iba Poslanecká snemovňa, čo sa vo štvrtok ťažko dalo uskutočniť. Ide hlavne o výpovede odchádzajúceho šéfa ÚOOZ Šlachtu a jeho kolegu z ostravskej pobočky spomínaného útvaru, ktorí mali v pláne hovoriť práve o „utajovaných skutočnostiach“.

Obaja tvrdia, že majú podozrenie, že od policajného prezidenta Tuhého prenikli citlivé informácie z vyšetrovania závažnej kriminálnej kauzy. Na žiadosť poslancov hneď v úvode navrhovali aby Šlachta hovoril za zatvorenými dvermi. Podľa portálu iDnes sa poslanci počas prvých desiatok minút iba hádali, či vôbec existoval dôvod na zvolanie rokovania výboru.

Na výbor prišiel aj olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan, na ktorého sa nevzťahuje „mlčanlivosť v prípade utajovaných skutočností“. Podľa Šlachtu citovaného portálom Aktualne.cz problém však spočíva v tom, že Ištvan „nepozná detaily a súvislosti“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #ÚOOZ