Slovenka v Londýne: Referendum? Šok!

Šok a obavy z budúcnosti. Tak prežila Slovenka Adriana, ktorá žije v Londýne už vyše 20 rokov, výsledok referenda. "Ráno som takmer dostala infarkt," hovorí Adriana.

24.06.2016 19:00
čašník, reštaurácia Foto:
Veľa Slovákov pracuje v Británii v reštauráciách a hoteloch. Ilustračné foto.
debata (124)

Do Londýna sa vydala, manžel pochádzal z Talianska, v Londýne sa narodil ich syn. „Ak budeme cestovať na Slovensko alebo do Talianska, bude môj syn časom potrebovať víza?“ Aj také otázky víria v hlavách ľudí zo Slovenska, ktorí žijú v Británii. Všetko bude závisieť od nových vzťahov medzi Britániou a EÚ, o ktorých sa bude vyjednávať.

Nemusí sa báť, že by z Anglicka musela odísť. V Londýne má dom, zamestnanie, všetky práva ako britskí občania, okrem práva voliť do parlamentu a hlasovať v referende. O občianstvo totiž, hoci mohla, nepožiadala. „Teraz mi je veľmi ľúto, že som nemohla hlasovať, aby sme zostali v EÚ. Inšpiroval ma nebohý manžel, ktorý vždy hovorieval, že si nechá taliansky pas a o anglický žiadať nebude, lebo je Talian,“ hovorí Adriana, školská psychologička a učiteľka jogy.

Aj ona sa cíti byť stále Slovenkou, ale aj Taliankou – vlastne Európankou. „Bojím sa, čo bude. Niektorí kolegovia sú pokojní, vravia, že Británia bude viac spolupracovať s USA, Kanadou, Austráliou a Japonskom a aj libra časom zas stúpne. Ale ja sa obávam, že ekonomika sa zhorší, všetky ceny a dane pôjdu hore,“ povzdychne si Adriana.

Hoci migrácia bola jednou z hlavných tém v predreferendovej kampani, s nevraživosťou voči nej sa od Angličanov nestretla. „Je to paradox, ale najsilnejší stúpenci odchodu z EÚ boli imigranti, ktorí majú už anglické pasy, a prvá generácia ich potomkov,“ dodáva Adriana. Šok zažívala aj tridsiatnička Ema, ktorá je v Anglicku šesť rokov. S priateľom, ktorý je tam desať rokov a dnes tiež ľutuje, že nepožiadal o občianstvo, býva v Brightone. „Tí, čo volili odchod z EÚ, sú opäť radikálni a jediný ich argument je migrácia,“ vraví Ema. Najhorší je preto pre ňu pocit nenávisti voči cudzincom. „V Brightone to tak necítiť, ale vyššie na severe by som sa asi bála vyjsť z domu. Zaráža ma však tá ich naivita a to, že o fungovaní EÚ nemajú poňatia,“ dodáva.

Pritom Británia je od pracovnej sily migrantov závislá. „Keď človek ide nakupovať, k lekárovi a podobne, na takýchto pozíciách je len málo Angličanov. U nás v práci nijaká Angličanka za posledných 30 rokov nevydržala dlhšie ako dva týždne. Naše šéfky už povedali, že si nás nedajú,“ vraví Ema, ktorá je manažérkou v kúpeľnom hoteli.

„Ak zavedú víza alebo iné opatrenia, ktoré nám znepríjemnia cestovanie alebo prácu, neviem, či sa naozaj oplatí bojovať o miesto v krajine, v ktorej nič neznamenám, ale sa už ani nebudem cítiť dobre a slobodne,“ dodáva.

Brexit môže skrížiť plány aj slovenským študentom. „Výsledok ma nemilo prekvapil najmä preto, že som bol prijatý na viaceré anglické univerzity a brexit môže ovplyvniť financovanie môjho štúdia,“ hovorí Marco Samuel Fabuš, ktorý práve v piatok skončil štúdium na strednej škole v Londýne. Ako občan EÚ má zatiaľ nárok na rovnakú výšku školného ako občania Británie a tiež možnosť požiadať o pôžičku, ktorá toto školné hradí. „Ľudia mimo EÚ tieto výhody nemajú, musia platiť takmer trojnásobné školné,“ pripomína Fabuš.

Katarína Suchoňová študovala na strednej škole v Brightone a tiež chcela pokračovať na vysokej škole v Británii. V ich škole v Brightone mali študentskú verziu referenda a za zotrvanie v EÚ v ňom hlasovalo až 92 percent študentov. Voliť mohli Briti starší ako 18 rokov. „Ľudia v mojom veku chceli, aby voliť mohli ľudia od 16 rokov, keďže je to ich generácia, ktorú tieto voľby najviac ovplyvnia,“ uzatvára Katarína.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit