Vyše milióna Britov v petícii žiada nové referendum o EÚ

Už viac než milión Britov podpísalo petíciu, v ktorej vyzývajú na usporiadanie nového referenda o členstve krajiny v Európskej únii. Informoval o tom v sobotu spravodajský server BBC News.

25.06.2016 11:43
Brexit Foto: ,
Aktivisti na proteste proti Brexitu.
debata (340)
„My, dolupodpísaní vyzývame vládu, aby zaviedla pravidlo, že ak pre zotrvanie v únii alebo pre odchod z únie hlasuje menej ako 60 percent ľudí pri účasti nižšej ako 75 percent, potom by malo byť vyhlásené ďalšie referendum,“ uvádza sa v petícii.

Vo štvrtkovom referende celoštátne hlasovalo pre odchod z únie takmer 52 percent Britov. Hlasovania sa zúčastnilo 72,2 percenta voličov, čo je o šesť percentuálnych bodov viac, než koľko prišlo k minuloročným voľbám.

Záujem o petíciu požadujúcu druhé referendum o EÚ spôsobil v piatok kolaps webovej stránky Poslaneckej snemovne, ktorá slúži na zverejňovanie petícií.

Podľa mapy pochádzajú predovšetkým z Londýna a jeho okolia. Práve obyvatelia metropoly sa vo štvrtkovom referende spolu so Škótmi a obyvateľmi Severného Írska vymkli celoštátnemu priemeru a hlasovali prevažne pre zotrvanie v EÚ.

Podľa BBC má petícia teraz už takmer 250 000 signatárov. Petíciou, ktorá získa v týždennej lehote viac ako 100 000 podpisov, sa podľa britských zákonov musí zaoberať parlament.

Po referende sa v Británii konalo množstvo demonštrácií

Mnoho demonštrácií sa uskutočnilo v piatok po celej Británii po tom, čo výsledky ukázali, že vo štvrtkovom referende zvíťazili prívrženci brexitu. Niekoľko stoviek odporcov rasizmu sa zhromaždilo v parku vo štvrti Whitechapel na východe Londýna, aby vyjadrili podporu migrantom. Informoval o tom v sobotu spravodajský server BBC News.

Množstvo nespokojencov sa takisto v Londýne zišlo pred budovou, v ktorej sídli bulvárny denník The Sun, ktorý podporoval odchod Británie z Európskej únie. Na miesto boli vyslané policajné posily.

Skupina mladých ľudí sklamaná výsledkom referenda zamierila aj do Downing Street, ktorá je sídlom britského premiéra. Protestujúci volali „Nechceme hranice! Nechceme Borisa!“. Najviditeľnejší predstaviteľ kampane vyzývajúcich Britov na opustenie únie, bývalý starosta Londýna Boris Johnson je považovaný za možného nástupcu premiéra Davida Camerona, ktorý v piatok ohlásil svoju demisiu.

Podobné demonštrácie sa konali aj napríklad v Glasgowe a v Edinburghu v Škótsku, uviedol server BBC.

340 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit