Británia a EÚ sa už hádajú o načasovaní rokovaní o rozchode

Británia a Európska únia ešte ani nezačali rokovať o rozchode, o ktorom rozhodlo britské referendum, a už sa hádajú, konštatovala v sobotu tlačová agentúra AP.

25.06.2016 14:29
debata (38)

Víťazná strana štvrtkového referenda uviedla, že nie je dôvod ponáhľať sa s uplatnením článku 50 Lisabonskej zmluvy EÚ, ktorý spustí dvojročný proces rokovaní o nových zmluvách medzi Britániou a EÚ. Premiér David Cameron, ktorý v piatok ohlásil svoju rezignáciu, povedal, že tento proces začne až jeho nástupca, ktorého budú konzervatívci vyberať na októbrovom výročnom zjazde strany.

Ale predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že si Briti odhlasovali vystúpenie z únie „a nemá zmysel čakať až do októbra s … rokovaním o podmienkach ich odchodu. Chcel by som začať ihneď,“ citovala ho tlačová agentúra AP. Juncker povedal, že nepôjde o „priateľský rozchod“ a dodal, že to „aj tak nikdy nebola veľká láska“. Referendum vyvolalo politické a finančné otrasy vo svete. Britská libra klesla na najnižšiu úroveň od roku 1985 v dôsledku obáv, že prerušenie vzťahov s jednotným trhom poškodí britskú ekonomiku a oslabí postavenie Londýna ako globálneho finančného centra.

Rozhodnutie britských voličov pre odchod z EÚ vyvolalo zemetrasenie aj v britskej politike. Konzervatívcov čaká boj o kreslo predsedu strany, ktorý nahradí Camerona a niektorí členovia opozičnej Labouristickej strany dúfajú v odvolanie ich predsedu Jeremyho Corbyna, dlhoročného kritika EÚ. Obviňujú ho, že nedokázal zjednotiť stúpencov strany, aby v referende hlasovali za zotrvanie v EÚ.

Labouristický poslanec Frank Field povedal, že Corbyn „očividne nie je tá správna osoba, ktorá by mala viesť stranu do volieb, pretože nik si nemyslí, že naozaj zvíťazí. Evidentne potrebujeme niekoho, o kom by verejnosť uvažovala ako o alternatívnom premiérovi,“ povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice BBC.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa v sobotu stretne so svojou vládou v Edinburghu na rokovaní o dôsledkoch referenda. Väčšina Škótov hlasovala za zotrvanie v EÚ, kým väčšina voličov v Anglicku za odchod z únie. Sturgeonová, ktorá je predsedníčkou Škótskej národnej strany bojujúcej za nezávislosť, v piatok povedala, že Škótsko hlasovalo za zotrvanie v EÚ a teraz je „vysoko pravdepodobné“, že bude musieť byť nové referendum o nezávislosti od Británie. V predchádzajúcom referende v roku 2014 sa totiž Škóti rozhodli pre zotrvanie vo zväzku s Britániou, ale mnohí z nich toto rozhodnutie podmieňovali tým, že Británia zostane v EÚ.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit