Naša vina, odkazuje pápež gejom

Katolíci a ostatní kresťania sa musia nielen ospravedlniť homosexuálom, ale aj žiadať o odpustenie za spôsoby, akými ich diskriminovali a šírili voči nim nepriateľstvo, vyhlásil pápež. Najsilnejšie výroky, aké kedy hlava katolíckej cirkvi vyriekla na obranu sexuálnych menšín, zazneli počas spiatočného letu Františka z návštevy Arménska.

27.06.2016 10:29 , aktualizované: 28.06.2016 09:09
Pápež, Pápež František Foto: ,
Pápež František vyzval kresťanov, aby sa ospravedlnili gejom i ďalším ublíženým ľuďom.
debata (235)

„Myslím si, že cirkev musí povedať, že je jej to ľúto, nielen homosexuálnym osobám, ktoré urazila, ale aj chudobným, vykorisťovaným ženám a každému, koho nebránila, keď ho brániť mohla,“ povedal pápež na palube svojho špeciálu.

Reagoval tak na otázku jednej novinárky zo svojho sprievodu, ktorá ho požiadala o komentár k poznámke nemeckého kardinála Reinharda Marxa, ktorou reagoval na nedávny masaker 49 ľudí v gej klube v Orlande.

"História homosexuálov v našich komunitách je veľmi zlá, pretože sme vykonali veľa, aby sme ich marginalizovali,“ povedal nedávno kardinál Marx. „Ako cirkev i ako spoločnosť by sme mali povedať: Prepáčte, prepáčte!“ dodal.

Pápež sa s jeho výzvou stotožnil. „Cirkev musí povedať, že jej je ľúto, že sa veľa-, veľakrát nesprávala tak, ako sa mala. A keď hovorím ‚cirkev’, mám na mysli kresťanov… My kresťania musíme povedať, že je nám to ľúto.“ Svoju výzvu ešte rozšíril: „My kresťania sa musíme ospravedlniť za mnohé a nie iba v tejto oblasti. Žiadať o odpustenie a nie iba povedať, že nám je to ľúto. Odpustenie – to je to slovo, ktoré tak často zabúdame.“

František, ktorý už krátko po svojom zvolení v roku 2013 na adresu homosexuálov povedal „kto som, aby som ich súdil“, použil tentoraz množné číslo: „Kto sme, aby sme súdili niekoho, kto je v tomto stave, keď má dobrú vôľu a hľadá Boha? Musíme ich pastoračne sprevádzať. To je to, čo hovorí katechizmus. Nesmú byť diskriminovaní. Musia byť rešpektovaní,“ do­dal.

Pápež vyslovil nádej, že časy ostrakizácie sú už na ústupe. Pripomenul, že keď on vyrastal v „uzavretej katolíckej kultúre“ argentínskeho Buenos Aires „dobrí katolíci“ by do svojho domu rozvedenú osobu ani nevpustili. "Kultúra sa zmenila, vďaka Bohu za to!”

Francis DeBernardo, aktivista NWM, skupiny katolíkov na ochranu práv sexuálnych menšín, ocenil Františkove slová ako „uzdravujúce požehnanie“. „Ani jeden pápež doteraz nevyriekol ústretovejšie slová k ľuďom z LGBT komunity ako František, keď vyzval cirkev a všetkých kresťanov, aby sa ospravedlnili za krivdy, ktoré im spôsobili náboženské tradície. Vyhlásenie pápeža bolo jednoduché, ale účinné a vyšlo z jeho úst tak ľahko,“ povedal pre CNN.

Františka mnohí chvália za to, že je voči homosexuálom najmilosrdnejším pápežom v dejinách. Naopak, bigotne zmýšľajúci katolíci ho za jeho liberálne názory kritizujú. Ani podľa konzervatívneho krídla katolíckej cirkvi samotná homosexualita či sklony k nej nie sú hriechom, pohlavný styk s osobou rovnakého pohlavia však už áno. Lesbičky, gejovia, bisexuáli a transgender osoby by preto podľa nich mali byť pohlavne zdržanliví.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #kresťanstvo #gejovia #LGBTI+