Seehofer: Nemci nespochybňujú zmysluplnosť EÚ, chcú ju lepšiu

Nikto v Nemecku nespochybňuje zmysluplnosť Európskej únie. Nemci však chcú, aby únia bola lepšia ako doteraz, zaoberala sa zásadnými otázkami a neriešila byrokratické drobnosti. V reakcii na rozhodnutie Británie odísť z EÚ to v pondelok podľa denníka Bild povedal bavorský premiér Horst Seehofer. Nad samotným brexitom vyjadril ľútosť.

27.06.2016 11:59
debata (5)

„Obyvateľstvo je veľkou väčšinou pre Európu a v nej je tiež naša budúcnosť. Potrebujeme však lepšiu Európu,“ povedal Seehofer. EÚ sa podľa neho nemôže správať tak, ako to robila v posledných rokoch.

„Namiesto aby sa Európa zaoberala medzinárodnou kriminalitou, nezamestnanosťou mladých alebo krízou poľnohospodárstva, starala sa napríklad o predpisy pre hnojenie,“ povedal bavorský premiér.

Seehofer tiež kritizoval prístup únie k riešeniu utečeneckej krízy, v ktorej Bavorsko volalo po prísnejším stráženie hraníc. „Obyvateľstvo aj ja sám sme v mnohých otázkach nemali pocit, že by sa EÚ všetkou silou snažila riešiť problémy,“ povedal.

Bavorský premiér tiež vyjadril ľútosť nad britským rozhodnutím EÚ opustiť, podľa neho ho však ostatné štáty musia rešpektovať. Zdôraznil pritom, že Británia bude pre úniu aj do budúcnosti dôležitý partner v oblasti bezpečnostnej politiky i hospodárstva. „Preto je v našom záujme, aby partnerstvo s Britániou fungovalo aj naďalej,“ povedal.

Každý štvrtý Nemec očakáva, že EÚ opustia ďalšie krajiny

Každý štvrtý občan Nemecka očakáva, že z Európskej únie vystúpi po Británii aj ďalšie štáty. Viac ako štvrtina Nemcov by si potom priala vlastné referendum o zotrvaní v únii, vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý publikoval nemecký denník Handelsblatt.

Kým 42 percent Nemcov očakáva po brexite dominový efekt, 51 percent obyvateľov spolkovej republiky je presvedčených o tom, že nenastane. Najčastejšie sú to voliči Alternatívy pre Nemecko (AFD), kto si myslí, že úniu opustia aj ďalšie krajiny. V ich prípade je to 61 percent voličov.

Pokiaľ ide o možné referendum v Nemecku, bolo by pre neho 27 percent obyvateľov, 71 percent Nemcov by ho nechcelo. V samotnom hlasovaní by potom jasná väčšina Nemcov – 82 percent – hlasovala za zotrvanie v EÚ. Pre odchod by sa ich podľa prieskumu spoločnosti Forsa vyslovilo len 14 percent.

Väčšinovo by pre vystúpenie hlasovali iba voliči AFD, ktorá pritom nič také v programe nemá. Zaujímavý je aj rozdiel medzi krajinami bývalého západného a východného Nemecka. Zatiaľ čo na západe by pre odchod z únie hlasovalo len 12 percent obyvateľov, za východe je to 28 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Brexit #Horst Seehofer