Šéf Európskej komisie Juncker nemieni rezignovať

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nemieni rezignovať, hoci britskí voliči minulý štvrtok v referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie.

27.06.2016 14:28
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (43)

Plynie to z odpovede hovorcu komisie Margaritisa Schinasa, ktorý reagoval na otázku, či Juncker odíde, ako ho k tomu nepriamo vyzval český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. Juncker v pondelok telefonicky hovoril s britským premiérom Davidom Cameronom, uviedol tiež hovorca.

Zaorálek v nedeľu v českej televíznej debate poznamenal, že podľa neho nie je po referende o zotrvaní Británie v EÚ Juncker mužom na svojom mieste. Priamo k demisii ho však nevyzval. „Túto otázku som dostal už minulý štvrtok a odpovedal som na ňu slovom, ktoré má dve písmená a prvým z nich je ‚N‘,“ reagoval v pondelok Schinas, keď mu novinári položili otázku, či Juncker po Zaorálkovej výzve plánuje z čela komisie odísť.

„Rád by som vám osviežil pamäť: Komisia referendum nevyvolala. Tí, ktorí musia vyvodiť závery, sú tí, ktorí ho vyvolali. My sme to neboli. My sme pracovali na podmienkach pre spravodlivú dohodu, ktorú potom jednomyseľne prijalo všetkých 28 členov EÚ,“ povedal Schinas. Komisia ako taká sa prvýkrát od britského referenda schádza v Bruseli v pondelok popoludní.

Pondelková telefonická debata Junckera s Cameronom bola podľa neho „milá a priateľská“ a odchádzajúci premiér poďakoval komisii a jej zamestnancom práve za prácu pred referendom, predovšetkým za príspevok k februárovej dohode o reforme vzťahov medzi EÚ a Britániou. Dohoda, ktorá mala byť Cameronovým tromfom v kampani pred referendom, obmedzovala možnosti pracovníkov z iných krajín EÚ dosiahnuť v Británii na určité sociálne dávky, či napríklad zaisťovala väčšiu ochranu britského finančného sektora.

Keď Briti v pomere 52:48 v referende ďalšiu účasť svojej krajiny v EÚ odmietli, celá dohoda prestala platiť.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Juncker #Brexit