Erdogan sa ospravedlnil za zostrelenie ruského lietadla

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa podľa Kremľa v liste prezidentovi Vladimirovi Putinovi ospravedlnil za novembrové zostrelenie ruského lietadla na sýrsko-tureckej hranici.

27.06.2016 16:54
turecko, ankara, vojaci, Foto:
Telesné pozostatky podplukovníka Olega Peškova, pilota bombardéra zostreleného na sýrsko–tureckých hraniciach, odovzdali po incidente Turci s vojenskými poctami ruskej strane. (Archívne foto)
debata (303)

Oznámila to ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova. Ankara správu potvrdila.

Erdogan podľa Peskova v liste vyjadril záujem na urovnaní situácie spojenej so smrťou ruského pilota Olega Peškova, ktorý bol po zostrelení lietadla zabitý paľbou zo zeme. „Hlava tureckého štátu v posolstve vyjadrila svoju hlbokú sústrasť príbuzným ruského pilota a vyhlásila ‚prepáčte‘,“ konštatoval podľa ruskej agentúry Peskov.

Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa po incidente s lietadlo Su-24 ocitli na bode mrazu. Rusko proti Ankare vyhlásilo prísne sankcie, turistický ruch medzi oboma krajinami, z ruskej strany tradične veľmi silný, na niekoľko mesiacov ustál. Zastavený bol i dovoz tureckých potravín a poľnohospodárskych produktov do Ruska.

Peskovovo vyhlásenie je prekvapivé, pretože turecké vedenie sa za novembrový incident odmietalo ospravedlniť, čo len zosilňovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otvorene vyhlasoval, že sankcie zrušené nebudú, pokiaľ sa Ankara neospravedlní.

Erdogan podľa Peskova v liste uviedol, že turecká justícia stíha muža, ktorý je údajne podozrivý z podielu na pilotovej smrti. Tela mŕtveho sa podľa Ankary zmocnili príslušníci sýrskej opozície, od ktorých ho „s veľkým úsilím“ prevzala turecká armáda a odviezla do Turecka. „Nikdy sme si nepriali zostreliť lietadlo patriace Rusku a vedome sme sa o to neusilovali,“ uistil podľa Kremľa Erdogan Putina.

„Hovorím prepáčte. Z celého srdca zdieľam vašu bolesť. Rodinu ruského pilota považujeme za tureckú rodinu. V záujme zmiernenia bolesti a spôsobenej škody sme pripravení k akejkoľvek iniciatíve,“ hovorí sa údajne v liste.

303 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #zostrelené lietadlo