Belgicko zaznamenáva prudký nárast britských žiadostí o občianstvo

Belgické obce hlásia v posledných dňoch nový fenomén - nárast britských občanov na miestnych úradoch, ktorí žiadajú informácie o možnosti udelenia belgického občianstva, alebo o občianstvo Belgického kráľovstva rovno žiadajú. Uviedla to v pondelok belgická televízna stanica RTBF.

28.06.2016 07:26
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Tisícky Britov prejavili záujem o belgické občianstvo.
debata (10)

Prvá žiadosť o belgické občianstvo zo strany britského občana bola zaevidovaná už v piatok 24. júna o 07.22 h ráno v bruselskej štvrti Ixelles, keď ešte neboli potvrdené oficiálne výsledky britského referenda o zotrvaní krajiny v EÚ, ale už bolo isté, že vyhrá tábor odporcov členstva Británie v EÚ.

Odvtedy z odhadovaného počtu 1 500 britských občanov žijúcich v Ixelles došlo najmenej 30 podobných žiadostí poštou, telefonicky alebo záujemcovia prišli na úrad osobne.

Podobnú situáciu hlásia aj úrady z „prestížnej“ štvrte Woluwe-Saint-Pierre, kde žije vysoký počet cudzincov pôsobiacich v inštitúciách EÚ. Benoit Cerexhe, ktorý zastupuje záujmy 794 Britov z tejto štvrte, potvrdil, že od piatku bolo podaných niekoľko desiatok žiadostí, čo je výrazný nárast oproti uplynulým týždňom.

Tento trend potvrdili aj ďalšie štvrte – Watermael-Boitsfort, Auderghem, Uccle, Jette a najmä Etterbeek, štvrť v tesnom susedstve hlavných budov euroinštitúcií, kde mestský úrad dokonca posilnil personál zaoberajúci sa touto agendou.

Britskí štátni príslušníci musia pre získanie belgického občianstva vyplniť celý súbor dokumentov a splniť viacero podmienok. Musia mať bydlisko v Belgicku po dobu najmenej päť rokov, dokázať tzv. „hospodársku integráciu“, čo znamená predovšetkým platnú pracovnú zmluvu a stály príjem. Taktiež sa musia dohovoriť najmenej jedným z troch národných jazykov v Belgicku – francúzštinou, flámčinou alebo nemčinou.

Starostka štvrte Ixelles Dominique Dufournyová pripomenula, že mnoho belgických Britov tieto podmienky spĺňa. Žijú v krajine už dlho, ich deti chodia do školy a majú záujem zostať v Belgicku. Sú to zamestnanci európskych inštitúcií, zamestnanci veľkých firiem a tiež manželia a manželky belgických občanov.

Mimo Bruselu bol najvyšší počet podobných žiadostí zaznamenaný v meste Waterloo, kde žije početná britská komunita.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #občianstvo #Belgicko #Brexit