Clintonová nikdy osobne neodmietla žiadosť o väčšiu bezpečnosť v Líbyi

Hillary Clintonová nikdy osobne neodmietla nijakú žiadosť diplomatov o posilnenie ich bezpečnosti v americkom komplexe v líbyjskom meste Benghází. Uvádza sa to v správe demokratov z výboru Snemovne reprezentantov, ktorí tak očistili bývalú ministerku zahraničných vecí a americkú armádu od obvinení z pochybenia, ktoré sa týkali krvavých útokov z 11. septembra 2012.

28.06.2016 07:34
Hillary Clinton, Hillary Clintonová, Clintonová, Foto: ,
Hillary Clintonová.
debata (16)

Päť demokratov z výboru snemovne v pondelok oznámilo, že po dvoch rokoch vyšetrovania dospeli k záveru, že armáda nemohla nič urobiť inak pri útokoch z 11. septembra 2012 v Benghází, aby zachránila životy štyroch Američanov.

Pri jednom z dvoch útokov na americké zariadenie a prístavbu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) prišiel o život i americký veľvyslanec Chris Stevens, pripomína agentúra AP.

Táto správa demokratov zdôraznila, aká stranícka rozdielnosť vládne vo vyšetrovaní prípadu, ktoré je poznačené obviňovaním sa oboch strán.

Republikáni totiž obviňujú administratívu prezidenta Baracka Obamu zo zdržiavania dôležitých dokumentov a svedkov, ale demokrati zas tvrdia, že republikánom z výboru ide pri vyšetrovaní predovšetkým o podkopanie kandidatúry Clintonovej na prezidentský úrad.

Demokrati uviedli, že im je ľúto, že ich vlastná 344-stranová správa nie je dielom oboch politických strán, ale republikáni im veľmi nedali na výber v tomto vyšetrovaní, ktoré patrí k „najdlhším kongresovým vyšetrovaniam v dejinách“. Trvá takmer 25 mesiacov a zatiaľ stálo vyše sedem miliónov dolárov.

Demokrati pripisujú nedostatočnú bezpečnosť v Benghází zlým rozhodnutiam predstaviteľov na strednej úrovni na americkom ministerstve zahraničných vecí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Hillary Clinton