Britský minister financií vylúčil kandidatúru na premiéra

Britský minister financií George Osborne v pondelok vylúčil možnosť, že sa bude uchádzať o post premiéra krajiny po tom, ako z neho odíde konzervatívec David Cameron. Osborne argumentoval svojím zásadným odmietaním vystúpenia krajiny z únie, informovala agentúra Reuters.

28.06.2016 07:38
británia, George Osborne, Foto: ,
George Osborne.
debata (2)

Britská vláda je pod tlakom ohľadom obsadenia premiérskeho postu, keďže Cameron po referende, v ktorom sa rozhodlo o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, oznámil, že v októbri odstúpi. Napriek tomu, že premiér pred rokom referendum sám odobril, presadzoval zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku.

Podľa denníka The Times Osborne zvažuje, či má podporiť bývalého londýnskeho starostu Borisa Johnsona – jedného z hlavných zástancov brexitu – výmenou za svoje vymenovanie do funkcie ministra zahraničných vecí. Britské médiá v tomto ohľade špekulujú aj o ministrovi zdravotníctva Jeremym Huntovi či ministrovi práce a sociálnych vecí Stephenovi Crabbovi.

Agentúra YouGov, ktorá sa zaoberá prieskumom verejnej mienky, v pondelok naznačila, že ministerka vnútra Theresa Mayová vedie pred Johnsonom, a to v radoch verejnosti, ako aj Konzervatívnej strany.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #George Osborne #David Cameron #Brexit