Londýnsky starosta žiada väčšiu autonómiu Londýna

Londýnsky starosta Sadiq Khan vyzval na udelenie väčších právomocí britskej metropole, aby ustála obdobie hospodárskej neistoty, ktoré spôsobil výsledok referenda o členstve Británie v Európskej únii.

28.06.2016 13:23
Sadiq Khan Foto:
Sadiq Khan žiada udelenie väčších právomocí pre Londýn.
debata (28)

V referende takmer 52 percent Britov hlasovalo za odchod krajiny z únie, voliči v metropole ale hlasovali za zotrvanie. Proti brexitu sa chystajú v centre Londýna demonštrovať desaťtisíce ľudí.

„V mene všetkých Londýnčanov žiadam teraz väčšiu autonómiu pre hlavné mesto, aby bolo možné ochrániť ekonomiku Londýna pred neistotou, ktorá nás čaká, aby boli ochránené firmy z celého sveta, ktoré tu obchodujú, a aby boli ochránené pracovné miesta, bohatstvo a prosperita,“ citovala Khana agentúra Reuters.

Protestovať proti brexitu sa v utorok večer na Trafalgarskom námestí v centre Londýna chystali desaťtisíce ľudí. Organizátori akcie uviedli, že na facebooku svoju účasť sľúbilo viac ako 50 000 a ďalších 87 000 vyjadrilo o demonštráciu záujem. Ráno organizátori oznámili, že demonštrácia bola odložený kvôli extrémnemu nárastu počtu záujemcov. Protestný pochod by sa mal namiesto toho uskutočniť 9. júla.

Demonštrácia „Londýn zostáva“ je vyjadrením toho, že bez ohľadu na výsledok referenda stojíme po boku ľudí v Európe, uviedli organizátori. Pokiaľ žijete mimo Londýna, boli by sme radi, keby ste sa pripojili vo vašich vlastných mestách demonštráciami ako „Manchester zostáva“, „Fort William zostáva“, „Berlín zostáva“ a tak ďalej.

Za brexit v referende hlasovali Anglicko a Wales, naopak Škótsko a Severné Írsko si priali zotrvanie v únii.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #právomoci #Brexit