Putin a Erdogan majú v stredu hovoriť o normalizácii vzťahov

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan budú spolu v stredu, 29. júna, telefonicky hovoriť, a to na návrh ruskej strany. Oznámil to Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

28.06.2016 14:24
Turkey Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ospravedlnil Rusku a vyjadril súcit a hlbokú sústrasť rodine ruského pilota, ktorý zomrel pri zostrelení lietadla na sýrskej hranici.
debata (59)

Turecký premiér medzitým poprel, že by Ankara bola ochotná vyplatiť Moskve odškodnenie za ruský bombardér, ktorý vlani v novembri zostrelili pri sýrskych hraniciach turecké stíhačky. Na incident vtedy Moskva odpovedala zmrazením vzťahov a uvalením sankcií.

Peskov uistil, že Erdoganov list, o ktorom Kremeľ v pondelok informoval, skutočne obsahoval ospravedlnenie, ako sa tvrdí v ruskom preklade listu. Ankara hovorí len o „ľútosti“. „Tam nie sú žiadne filologické finesy,“ povedal Peskov a dodal, že ospravedlnenie zachytené v ruskom preklade Erdoganovho listu Putinovi „stopercentne zodpovedá tureckému jazyku“.

Peskov označil Erdoganov list za dôležitý krok k normalizácii vzájomných vzťahov, dodal však, že ešte ostáva veľa urobiť. Vyzval počkať si na telefonát oboch vodcov, ktorý by sa mal uskutočniť okolo stredajšieho poludnia.

Erdoganov hovorca v pondelok uviedol, že Erdogan v liste Putinovi vyjadril sústrasť pozostalým po ruskom pilotovi, ktorého vlani zabili po zostrelení ruského lietadla na sýrsko-tureckej hranici, a požiadal ich o odpustenie.

„Hovorím prepáčte. Z celého srdca zdieľam vašu bolesť. V záujme zmiernenia bolesti a spôsobenej škody sme pripravení na akúkoľvek iniciatívu,“ napísal podľa Moskvy turecký prezident Putinovi.

Turecký premiér Binali Yildirim však uviedol, že Turecko vyjadrilo svoju „ľútosť“ nad incidentom a neuvažuje o vyplatení odškodnenia Rusku za zostrelený bombardér. Potvrdil, že turecké úrady skutočne vyšetrujú podozrivého zo zabitia jedného z dvoch ruských pilotov, ktorý sa po zostrelení bombardéru katapultoval.

Turecké vedenie sa za novembrový incident odmietalo dlho ospravedlniť, čo len zosilňovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otvorene vyhlasoval, že nezruší vyhlásené protiturecké sankcie, pokiaľ sa Ankara neospravedlní. V dôsledku sankcií turistický ruch medzi oboma krajinami, z ruskej strany tradične veľmi silný, na niekoľko mesiacov ustal. Zastavený bol i dovoz tureckých potravín a poľnohospodárskych produktov do Ruska.

Ruský vicepremiér Dmitrij Kozak nevylúčil ani návrat ruských turistov na turecké pláže, ani návrat tureckých stavbárov na ruský trh. „Môže sa stať všetko,“ poznamenal o perspektíve normalizácie vzťahov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan