Putin sa s Erdoganom dohodol na normalizácii vzťahov

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol so svojim tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, že obe krajiny zahája obnovu normalizácie vzťahov, ktoré sa ocitli na bode mrazu po minuloročnom zostrelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami.

29.06.2016 15:09
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dohodli na normalizácii vzťahov.
debata (231)

Putin to povedal na zasadaní vlády potom, čo telefonicky hovoril s Erdoganom. Ako prvý krok umožní ruským turistom návrat do Turecka.

Telefonát oboch prezidentov bol prvý od vlaňajšieho incidentu, po ktorom nasledovalo prijatie ruských sankcií proti Turecku. Erdoganov list zo začiatku tohto týždňa, ktorý Kremeľ prijal ako ospravedlnenie Turecka za zostrelenie ruského bombardéru pri sýrskych hraniciach z vlaňajšieho novembra, ale odštartoval ďalší obrat vo vzájomných vzťahoch.

„Po liste tureckého prezidenta sme prijali rozhodnutie začať proces normalizácie vzťahov s tureckými partnermi,“ povedal Putin na úvod zasadania vlády a dodal, že v telefonáte vyjadril Turecku sústrasť kvôli útoku na istanbulské letisko.

„Pokiaľ ide o naše dvojstranné vzťahy, chcel by som začať s turistikou, aj keď sa tak deje na pozadí aktivizácie teroristických živlov. Avšak rušíme úradné obmedzenia v tejto oblasti,“ vyhlásil ruský prezident. Dodal, že ho Erdogan ubezpečil, že turecké vedenie urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zaistilo bezpečnosť ruských turistov. Putin nariadil vláde, aby začala s celkovou normalizáciou obchodných a hospodárskych vzťahov s Tureckom. Príslušné návrhy má predložiť premiér Dmitrij Medvedev.

V piatok sa majú stretnúť šéfovia diplomacií oboch krajín v juhoruskom letovisku Soči, kam bol turecký minister pozvaný na záverečnú schôdzu ruského predsedníctva regionálnej organizácie pre spoluprácu v oblasti Čierneho mora.

Oba prezidenti sa podľa tureckej kancelárie dohodli aj na osobnom stretnutí ako ďalšom kroku v zmierovaní oboch krajín, dátum ale ešte treba dohodnúť. Podľa tureckých médií by sa Putin a Erdogan mohli zísť v septembri na summite skupiny najväčších ekonomík sveta G20 v Číne.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan