Ruské cestovky chystajú obnovenie ponuky zájazdov do Turecka

Rusi sa tešia na dovolenky v Turecku, ktoré im Kremeľ uprel odvetou za zostrelenie ruského lietadla tureckou armádou vlani v novembri. Perspektíva nečakane rýchlej normalizácie vzťahov by mohla mnohých Rusmi priviesť späť na turecké pláže, ktoré boli tradične ich najobľúbenejšie zahraničné destinácií.

30.06.2016 09:11
Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Foto:
Do Turecka tradične každým rokom odchádzal skoro milión Rusov.
debata (48)

Zákaz ponúkať dovolenky v Turecku bol súčasťou sankcií, ktoré Moskva vyhlásila po incidente s lietadlom na sýrsko-tureckej hranici, pri ktorom prišiel o život ruský pilot.

Nečakané turecké ospravedlnenie, ktoré Moskva dlho neúspešne vymáhala, zrušenie sankcií výrazne priblížilo, čo potvrdil aj prezident Vladimir Putin. Hlavnú tohtoročnú sezónu už podľa cestovných kancelárií Rusi zrejme nestihnú.

Do blízkeho Turecka tradične každým rokom odchádzal skoro milión Rusov. Ak budú sankcie skutočne v dohľadnom čase zrušené, vydajú sa k južnému susedovi nepochybne znova, pretože kvalitnú dovolenku tam možno podľa ruských operátorov zaobstarať aj v septembri a októbri.

Podľa tureckých turistických agentúr je v krajine pre Rusov všetko pripravené. Aj keď je sezóna aj kvôli nepokojnej Sýrii a hrozbe terorizmu zložitá, drvivá väčšina hotelov je stále k dispozícii. Šéf združenia tureckých hotelierov Jusuf Haji Suleiman ruským novinárom povedal, že hotely „ubytujú toľko Rusov, koľko bude treba“.

Ruská vicepremiérka Olga Goloděcová vyhlásila, že obnoviť prúd ruských turistov do Turecka bude možné celkom rýchlo. „Posúdime to s kolegami, pretože zaistená musí byť hlavne bezpečnosť,“ povedala agentúre TASS. Podľa ruských médií môže byť zákaz letov do Turecka zrušený v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #protiturecké sankcie