Islamský štát stráca územie. Porazený nie je

Boj s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) je úspešný. Aspoň to tak vyzerá na mape. Podľa Bretta McGurka, ktorý z americkej strany koordinuje globálnu koalíciu proti radikálom, stratil IS v Iraku už 47 percent územia, ktoré kontroloval.

30.06.2016 14:00
sýria, islamský štát, teroristi, ozbrojenci, Foto:
Ilustračné foto.
debata (73)

"Svojho času organizácia sľubovala skvelé mzdy pre regrútov a služby zadarmo vo svojom takzvanom kalifáte. Teraz výplaty okresáva, služby nevie zabezpečiť a čelí vnútornému odporu. Aj z iných zdrojov vieme, že príslušníci IS na bojovom poli podliehajú panike, zverbovaní ľudia zo zahraničia sa chcú vrátiť domov a lídri sa snažia udržať disciplínu aj pod hrozbou popráv za neposlušnosť,“ citovala McGurka internetová stránka magazínu Foreing Affairs. Podľa amerického predstaviteľa má momentálne sunnitská džihádistická skupina do 22-tisíc bojovníkov. V roku 2014 odhady hovorili o 33-tisíc extrémistoch.

"V zásade sa dá povedať, že kampaň proti IS vedená USA je zameraná na obmedzenie jeho kapacít. To znamená, že sa zameriava na hlavné zdroje moci tejto organizácie a stupňuje tlak podľa toho, ako to dovoľujú podmienky,“ uviedol pre Pravdu Rodger Shanahan, bezpečnostný expert z Lowyho inštitútu pre medzinárodnú politiku. "Na IS táto stratégia dolieha. Je nútený bojovať na rôznych frontoch a to ho z týždňa na týždeň oslabuje,“ myslí si Shanahan.

Hoci sa k útoku na istanbulskom letisku, pri ktorom zahynulo 41 ľudí, IS neprihlásil, viacerí odborníci predpokladajú, že je to práca týchto radikálov. Je to krvavá pripomienka, že džihádisti majú kapacity a vôľu udrieť na ciele, ktoré si vyhliadnu. Každý takýto úspešný útok je zároveň odkazom pre stúpencov IS, že organizácia bojuje so svojimi nepriateľmi napriek vojenským porážkam.

Vojna s džihádistami naplno beží na viacerých frontoch. Podľa McGurka môže byť dokonca na rade sýrska Rakká, čo je sídlo IS. Na muške by ju mohli mať Sýrske demokratické sily, v ktorých radoch bojujú Kurdi a Arabi. Najprv však musia zahnať IS z okolia mesta Manbídž. Z neho je do Rakká okolo 114 kilometrov.

"Vojenské úspechy majú zásadný vplyv na boj proti IS. Podkopávajú mýtus, že organizácia je vojensky mimoriadne schopná a ukazujú ju ako nekompetentnú a nelegitímnu,“ tvrdí Ramzy Mardini, expert na Blízky východ žijúci v Jordánsku. "IS nemá žiadnych spojencov a je obkľúčený zo všetkých strán. Skupina čelí organizačným, logistickým a vnútorným problémom,“ pripomenul pre Pravdu Mardini, ktorý pôsobí v Atlantickej rade.

Najväčším vojenským úspechom v boji s džihádistami je minulotýždňové dobytie irackej Fallúdže miestnymi silami s americkou podporou. Víťazstvo je však zakalené zložitou humanitárnou situáciou. A tiež správami o tom, že sa v meste množia útoky šiitských milícií podporovaných Iránom na sunnitov.

Upozorňuje na to aj Daveed Gartenstein-Ross, autor knihy Bin Ládinovo dedičstvo. "Vojensky proti IS skutočne postupujeme. Ale sunniti sa obávajú šiitských milícií a kurdských síl. Vládne usporiadanie v Iraku a Sýrii musí byť lepšie, ako bolo. Inak sa nám IS vráti,“ uviedol pre Pravdu Gartenstein-Ross, ktorý pôsobí vo washingtonskej Nadácii na obranu demokracií.

Podobne sa na to díva aj bezpečnostný analytik Ahmed Salah Hashim z Nanyanskej technologickej univerzity v Singapure. Odborník pripomína, že bez politického riešenia sa nepodarí upokojiť ani situácii v Iraku a Sýrii, ani zastaviť útoky na Západe. "Región potrebuje medzinárodne garantovanú stabilitu. Inak budeme svedkami pokračujúceho násilia. IS stratí územie, ale zameria sa na terorizmus a gerilový spôsob boja,“ uviedol Hashim pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Islamský štát #teroristické útoky