Atentátnici z Istanbulu boli cudzinci, zabili 44 ľudí

Na istanbulskom letisku v utorok útočili zrejme traja cudzinci. Podľa tureckej agentúry Anadolu, ktorá sa odvoláva na zdroj z prokuratúry, boli atentátnici občania Uzbekistanu, Kirgizska a Ruska, pričom Rus pochádzal z Dagestanu. Turecký minister vnútra Efkan Ala sa k informácii nevyjadril. Oznámil, že počet obetí vzrástol na 44; pri útokoch zomreli aj traja útočníci. Z asi 230 zranených ich je 94 stále v nemocniciach. Medzi obeťami je 19 cudzincov a 10 zamestnancov letiska.

30.06.2016 10:52 , aktualizované: 21:15
turecko, istanbul, letisko, útok Foto: ,
Útoky na istanbulskom letisku si vyžiadali 43 obetí. Ďalších 230 ľudí samovražední atentátnici zranili. Na letisku platia prísne bezpečnostné opatrenia.
debata (46)

Už skôr turecký denník Hürriyet informoval, že jeden z útočníkov bol Čečenec Osman Vadinov (podľa niektorých médií Vadimov).

Podľa tureckých médií Vadinov prišiel do Turecka vlani zo sýrskeho mesta Rakka, bašty organizácie Islamský štát (IS). Práve tú podozrieva turecká vláda zo zodpovednosti za utorkový samovražedný atentát. V radoch IS bojuje podľa denníka The Daily Telegraph 2 000 džihádistov zo severného Kaukazu, z ktorých mnohí sú veteráni z čečenských vojen. Ako samovražední atentátnici z radov IS sa však Čečenci príliš nepreslávili.

Útočníci zahynuli

V noci turecké médiá zverejnili fotografie prvadepodobných troch teroristov z istanbulského letiska tak, ako ich zachytili letiskové bezpečnostné kamery. Jeden z nich mal aj napriek letnému počasiu teplú bundu, druhý mal na sebe sako. Všetci traja pri útoku zomreli.

Polícia sa snaží objasniť okolnosti atentátu, ktorý si vyžiadal 44 obetí a dve stovky zranených a ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil. Polícia pri razii v niekoľkých istanbulských štvrtiach zasahovala súčasne na 16 adresách. Zadržala 13 ľudí podozrivých z kontaktov s radikálmi z IS. Medzi zadržanými sú traja cudzinci. Ich národnosť úrady neoznámili.

Práve IS turecká vláda pripisuje zodpovednosť za utorňajší atentát na letisku. Zadržané osoby obvinia z financovania IS, regrutovania nových členov a logistickej podpory tejto organizácie.

Nejasnosti okolo útoku

Nejasnosti panujú okolo toho, ako sa samovražedný atentát na Atatürkovom letisku v Istanbule odohral. Turecké úrady tvrdia, že bezpečnostné opatrenie na treťom najrušnejšom európskom letisku (vlani ním prešlo 61 miliónov pasažierov) rozhodne nezlyhali.

„Keď sa teroristom nepodarilo prejsť cez bezpečnostné skenery pri vchode, vrátili sa po zbrane a na kontrolné stanovisko a potom začali strieľať,“ vyhlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Polícia po útoku vypočula okrem iného aj taxikára Mahmuta Bağişa, ktorý atentátnikov na letisko priviezol asi pol hodiny pred útokom. Podľa denníka Hürriyet vypovedal, že muži medzi sebou hovorili cudzím jazykom a mali tri batohy a kufor.

Sled udalostí je ale zatiaľ nejasný. Podľa oficiálnych tureckých zdrojov sa prvý atentátnik odpálil pri bezpečnostnej kontrole pri vchode, aby spôsobil chaos a aby druhý útočník mohol preniknúť do budovy. Tam sa potom na prvom poschodí odpálil. Tretí sa podľa oficiálnych zdrojov odpálil tiež vonku.

Podľa dvoch tureckých anonymných zdrojov, ktoré citovala agentúra AP, sa jeden z útočníkov odpálil v príletovej hale, jeden prenikol o poschodie vyššie a odpálil sa v odletovej hale, a tretí spustil detonáciu pred vchodom. Žiadny z útočníkov vraj nebol Turek.

K útoku sa nikto neprihlásil

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil, turecká vláda ich ale pripisuje teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Podľa novinára BBC Franka Gardnera, ktorý sa špecializuje na ozbrojené konflikty a terorizmus, nie je prekvapujúce, že IS sa k útoku ani po dvoch dňoch neprihlásil.

Druhou organizáciou, ktorá vykonáva teroristické útoky v Turecku, sú kurdskí separatisti. Tí ale podľa BBC cielia primárne na tureckú políciu a armádu.

Britský denník The Daily Telegraph pripomenul, že v stredu uplynulo druhé výročie odo dňa, keď radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS) vyhlásila kalifát (vládu hlavy moslimskej obce) na ovládaných územiach v Iraku a Sýrii.

Krvavý utorok

Útoky na istanbulskom letisku si vyžiadali 44 obetí. Ďalších 230 ľudí utrpelo zranenia. Stovka zranených zostáva v nemocnici, z toho štyridsať osôb je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu večer o atentátnikoch vyhlásil, že si „pripravili miesto v pekle“. Na útoku podľa neho nie je nič, čo by malo súvislosť s náboženstvom, konkrétne s islamom. „A to by mali byť moslimovia?,“ opýtal sa podľa agentúry Anadolu Erdogan v Ankare.

Prevádzku na Atatürkovom letisku čiastočne obnovili už v stredu ráno. Zatiaľ čo v stredu zrušili Turkish Airlines asi 340 letov, vo štvrtok podľa ich stránky žiadny zrušený let neohlásili.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #letisko #Istanbul