Mayová chce byť premiérkou Británie, odchod z EÚ odhaduje na roky

Kandidátka na britskú premiérku a súčasná ministerka vnútra Theresa Mayová nepredpokladá aktiváciu článku 50 lisabonskej zmluvy o reforme EÚ, ktorý rieši odchod zo spoločenstva, pred koncom tohto roka.

30.06.2016 11:07 , aktualizované: 11:49
Theresa Mayová Foto:
Súčasný britský minister spravodlivosti Michael Gove.
debata (8)

Uchádzačka o vedenie Konzervatívnej strany podľa agentúry Reuters očakáva, že proces britskej odluky potrvá niekoľko rokov.

Odchod z EÚ, o ktorom minulý týždeň rozhodli britskí voliči väčšinou 52 percent hlasov, je podľa Mayovej nemenný. „Brexit je brexit,“ povedala s tým, že sú nemysliteľné pokusy o zotrvanie v európskom bloku či o opätovný vstup v budúcnosti.

Britániu v dohľadnej budúcnosti podľa Mayovej nečakajú žiadne zmeny v obchodných dohodách s EÚ. K budúcemu vyjednávaniu s Bruselom o podmienkach odchodu povedala, že Briti vláde neudelili žiadny mandát na to, aby súhlasila s voľným pohybom osôb. To je ale spolu s voľným pohybom tovaru, služieb a kapitálu jedna zo štyroch podmienok, bez ktorých EÚ odmieta sprístupniť svoj jednotný trh.

Mayová je presvedčená, že základy britského hospodárstva sú dostatočne silné, aby sa krajina s vystúpením z únie vyrovnala. Povedala, že finančný systém má dostatok kapitálových zdrojov a že centrálna banka v terajšej zložitej situácii postupuje správne. Nie je tiež žiadny dôvod k zavedeniu krízového rozpočtu.

Ministerka tiež vylúčila vypísanie predčasných volieb. Predpokladá, že ďalšie parlamentné voľby sa uskutočnia v riadnom termíne, teda v roku 2020.

Britským premiérom se chce stať i minister spravodlivosti Gove

Novým šéfom britskej Konzervatívnej strany, a tým i premiérom Spojeného kráľovstva, sa chce stať i terajší minister spravodlivosti Michael Gove.

Doteraz pritom stál za niekdajším starostom Londýna Borisom Johnsonom, ktorý bol jedným z vodcov kampane za odchod Británie z Európskej únie. Gove vo vyhlásení o kandidatúra uviedol, že si neochotne musel uvedomiť, že Johnson v terajšej situácii nie je schopný konzervatívcov i krajinu viesť.

„Opakovanie som vyhlásil, že nechcem byť premiérom. To bol vždy môj názor. Ale udalosti od minulého štvrtka na mňa vážne doľahli,“ uviedol Gove. „Rešpektujem a oceňujem všetkých kandidátov na vedenie. Obzvlášť som potom chcel pomôcť vybudovať tím, ktorý bude stáť za Borisom Johnsonom, aby nás politik, ktorý vyzýval na odchod z Európskej únie, mohol viesť k lepšej budúcnosti. Neochotne som si ale uvedomil, že Boris nemôže poskytnúť také vedenie a zostaviť taký tým, ktorý by zvládol nadchádzajúce úlohy,“ dodal Gove.

Krátko po Goveovom oznámení urobila rovnaký krok i ministerka energetiky Andrea Leadsomová. Už skôr kandidatúru ohlásil minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb a niekdajší minister obrany Liam Fox. Očakáva sa, že do súboja o premiérske kreslo vstúpi i Johnson a ministerka vnútra Theresa Mayová. Musí tak urobiť do štvrtkového poludnia (13:00 SELČ), kedy se kandidátka uzatvára.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Konzervatívna strana #Michael Gove #Theresa Mayová