Turecko tvrdí, že splnilo podmienky pre bezvízový styk s EÚ

Turecko opäť prišlo s tvrdením, že splnilo požadované kritéria na zaistenie bezvízového styku pre svojich občanov cestujúcich do Európskej únie.

30.06.2016 12:03
debata (6)

Naráža ale stále na nesúhlas Bruselu, podľa ktorého Ankara stále ešte nesplnila podmienky v oblasti ochrany osobných údajov a boja proti terorizmu. EÚ a Turecko medzitým otvorili novú kapitolu, 33. kapitolu v prístupových rokovaniach týkajúcu sa rozpočtu a financií.

Novinárov o situácii informoval turecký minister pre európske záležitosti Ömer Çelik, ktorý priletel do Bruselu s ministrom zahraničia Mevlütem Çavuşogluem.

Brusel sľúbil obnovu prístupových rozhovorov v rámci migračnej dohody s Ankarou, na ktorej základe sa Turecko zasadilo o prudké obmedzenie prílivu utečencov a migrantov do susedného Grécka.

Turecko požiadalo o členstvo v únii už v roku 1987 a od toku 1999 má status kandidáta. Vstupné rozhovory s Ankarou začala EÚ v orku 2005. Od tej doby ale bola uzavretá len jedna z celkom 35 kapitol, do ktorých je rokovanie podľa tematických okruhov rozdelené. Zatiaľ posledná, 15. kapitola, bola otvorená vlani v decembri po trojročnej prestávke.

Rozhovory boli dlho zamrznuté okrem iného kvôli nedodržiavaniu slobody prejavu a porušovania ľudských práv v Turecku. Rokovanie blokoval tiež Cyprus, respektíve jeho grécka časť, ktorá považuje Ankaru za okupanta severnej časti cyperského ostrova.

Obnovenie zamrznutých rozhovorov sľúbila EÚ Turecku vlani na jeseň výmenou za pomoc Ankary pri zvládaní migračnej krízy. Okrem toho Brusel Turecku schválil finančnú pomoc na zlepšenie bezvízového styku.

Bezvízový styk ale podmienila splnením 72 podmienok, ktoré sa týkajú okrem iného zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenín migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Pôvodne mali Turci do EÚ cestovať bez víz už od leta.

Çavuşoglu povedal televízii CNN Türk, že je dôležité, aby Turecko udržalo dynamiku v rokovaniach s EÚ. Zároveň adresoval špičkám EÚ výčitku, že Ankare nestačí len vyjadrovanie solidarity v súvislosti s posledným teroristickým útokom na letisku v Istanbule.

Çelik zas vyjadril názor, že postavenie Turecka bude silnejšie v EÚ ktorú opustí Británia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #víza