Boris Johnson sa nebude uchádzať o kreslo britského premiéra

Niekdajší starosta Londýna a jeden z najväčších zástancov vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie Boris Johnson sa nebude uchádzať o vedenie Konzervatívnej strany a teda ani o post britského premiéra.

30.06.2016 13:15 , aktualizované: 13:36
Británia, boris johnson Foto: ,
Bývalý starosta Londýna Boris Johnson.
debata (18)

Johnson to oznámil na štvrtkovej tlačovej konferencii krátko pred poludním miestneho času (13:00 SELČ), dovtedy bol termín pre uzavretie kandidátky. Analytici, médiá aj stávkové kancelárie bývalého starostu vopred považovali za jedného z favoritov súboja.

„Po konzultáciách s kolegami a s ohľadom na situáciu v parlamente som dospel k záveru, že tou osobou nemôžem byť ja,“ povedal Johnson o premiérske kandidatúre.

Johnsonovi v uplynulých dňoch vyjadrilo pre prípadnú kandidatúru podporu niekoľko popredných konzervatívcov. Do stredy medzi nimi bol aj terajší minister spravodlivosti Michael Gove. Ten oznámil, že Johnson nie je schopný krajinu v terajšej situácii viesť, preto sa o premiérsky post bude uchádzať sám. Johnson zatiaľ Goveov krok nekomentoval.

Niekdajší londýnsky starosta za najdôležitejší krok považuje opätovné stmelenie zástancov a odporcov členstvo v únii. „Toto je šanca na zjednotenie našej strany a tiež na zjednotenie našej krajiny a našej spoločnosti,“ povedal Johnson. Dodal, že si želá takú vládu, ktorá bude spravodlivá a ktorá bude investovať do rozvoja mladých ľudí.

Konzervatívca čaká voľba nového predsedu strany, ktorý na jeseň v čele vlády nahradí odchádzajúceho premiéra Davida Camerona. Vedľa Govea kandidatúru ohlásili námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová, ministerka vnútra Theresa Mayová, minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb a niekdajší minister obrany Liam Fox.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson