Putin zrušil zákaz cestovania ruských turistov do Turecka

Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekrét, ktorým ruší obmedzenia pre cestovanie ruských turistov do Turecka. Informoval o tom Kremeľ. Putin urobil tento krok po ospravedlnení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou.

30.06.2016 22:14
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (37)

Rusko po incidente z minuloročného novembra zakázalo predaj turistických zájazdov do Turecka a zastavilo aj charterové lety do tejto krajiny. Zasadilo tak tvrdý úder tureckému odvetviu cestovného ruchu, ktorý je pre Turecko životne dôležitý. Moskva zakázala tiež dovoz väčšiny potravín z Turecka a zaviedla i ďalšie obmedzenia, pripomenula svetová agentúra AP.

Turecký prezident poslal Putinovi ospravedlňujúci list v pondelok 27. júna, teda deň pred tým, ako traja samovražední bomboví atentátnici zaútočili na hlavné letisko v Istanbule, 11. najvyužíva­nejšie na svete. Putin v stredu zatelefonoval Erdoganovi a vyjadril mu sústrasť nad útokom a oznámil mu zrušenie zákazu cestovania ruských turistov do Turecka.

Putinov výnos, dnes zverejnený Kremľom, takisto nariaďuje ruskej vláde, aby uskutočnila hospodárske rozhovory s Tureckom a v súlade s nimi revidovala ďalšie obmedzenia.

Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila vlani 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka. Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou, ktoré sa najnovšie lídri oboch štátov snažia normalizovať.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko